Interviu cu Alex Tudor, student la TU Delft

Alex Tudor studiază Computer Science and Engineering la TU Delft, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO.

Ce te-a făcut să te îndrepți spre Olanda?

Încă din liceu pot să spun că îmi doream să studiez informatica undeva în străinătate, așa că am început căutărea unei universități care mi s-ar fi pretat cel mai bine.

În cele din urmă, Olanda mi s-a părut cea mai bună opțiune pentru ceea ce căutam eu, având multe cursuri în engleză pentru Computer Science și, totodată, taxele universitare nefiind atât de mari precum în alte țări.

Şi cum ai ales TU Delft și programul de Computer Science and Engineering?

Pot să spun că un factor important în alegerea mea l-a jucat prestigiul universității TU Delft – fiind văzută ca fiind una dintre cele mai bune universități tehnice din Europa; cursurile, care mi s-au părut cele mai interesante dintre toate opțiunile pe care le aveam; dar și faptul că poți să îți alegi anumite materii (electives) începând cu anul 2, specializate pe anumite ramuri ale informaticii, precum Data Science, AI sau Embedded Systems, ceea ce te poate ajuta la alegerea ulterioară a masterului.

Dă-ne câteva detalii despre programul de studiu.

Programul este structurat în sistemul de 4 quarters, având câte 3 materii per quarter. Materiile pot să zic că sunt foarte bine predate; la fiecare în parte se încearcă pe cât posibil să se îmbine teoria cu respectiva aplicabilitate în domeniu.

Totodată, programul de Computer Science este unul destul de încărcat, cu câte o serie de examene la fiecare 3 sau 4 săptămâni, Midterm și Endterm, precum și cu diverse proiecte de lucrat individual sau într-o echipă cu alți studenți din același an.

Cum ți s-a părut procesul de aplicare?

Pentru aplicare, am avut de realizat un portofoliu cu un C.V., adeverințe de la școală, o scrisoare motivațională și de trimis curriculele la anumite materii, în funcţie de cerințele universității la care aplicam. Personal, procesul de aplicare mi s-a părut destul de ușor, fără părți dificile.

Cum ai lucrat cu Aniela, consilierul tău?

Aniela a făcut un research cu documentele de care aș avea nevoie pentru fiecare universitate în parte și m-a ajutat cu realizarea portofoliului. Atât C.V.-ul, cât și scrisoarea motivațională de care am avut nevoie, au trecut prin mai multe variante până a ajunge în stadiul final, iar Aniela mi-a oferit feedback pentru fiecare versiune a acestora, ceea ce m-a ajutat considerabil.

Ce crezi că a contat pentru succesul aplicaţiei tale?

Cred că activitățile extracurriculare m-au ajutat când am aplicat, fiind implicat în mai multe proiecte Erasmus; dar a contat și participarea într-un internship într-o companie de I.T.

Facultățile din Olanda, în opinia mea, apreciază practica din timpul liceului în domeniul pe care vrei să-l studiezi, deoarece arată că ai un interes real în ceea ce vrei să înveți mai departe.

Cum e acum pentru tine viața de student la TU Delft?

Delft este un oraș studențesc, aș putea zice că undeva la 30% din oraș îl reprezintă doar studenții. Sunt o grămadă de asociații de studenți în care te poți înscrie, multe dintre ele care organizează și diverse evenimente în timpul anului universitar.

Chiar dacă este un oraș relativ micuț, Delft este foarte bine poziționat, între Rotterdam și Haga, la 10 minute cu trenul de fiecare în parte, ceea ce îți dă foarte multe lucruri noi de făcut.

Cât despre cursuri, cum am mai zis, sunt bine structurate, iar profesorii sunt deschiși și totodată implicați în cursurile pe care le predau.

Universitatea oferă multe facilități, numeroase locuri în care poți să înveți, dar și multe oportunități de dezvoltare în carieră; antreprenoriatul este încurajat în rândul studenților – TU Delft pune la dispoziție diverse programe-incubator pentru start-up-uri; studenții pot participa în diverse proiecte de research, făcând parte din așa-numitele Dreamteams, în care studenți din mai multe domenii, precum Mechanical Engineering, Aerospace Engineering, Electrical Engineering, Computer Science și multe altele, lucrează împreună la realizarea unui produs nou, la fel ca și într-un start-up în viața reală.

Şi dincolo de viaţa academică?

Făcând abstracție de vremea ce lasă câteodată de dorit, Olanda este o țară deschisă studenților străini, iar pentru un student nou, adaptarea este destul de ușoară.

Majoritatea lumii este vorbitoare de engleză, ceea ce ajută în viața de zi cu zi în comunicarea cu alte persoane străine, deoarece nu este prezentă vreo barieră de comunicare.

Cu ce sfaturi i-ai lăsa pe elevii care se gândesc să aplice pentru studii în străinătate?

Recomand tuturor studiul în străinătate, în primul rând pentru experiența pozitivă de a fi într-un mediu internațional, de a putea lega prietenii cu oameni din toate colțurile globului, cât și pentru simplul fapt că este ceva nou pentru elevul de liceu obișnuit din România.

 

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

1 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook