Interviu cu Ioana Diaconescu, studentă la Aalborg University

Ioana a urmat un program de licenţă de Economics and Business Administration şi urmează acum un master în International Marketing la Aalborg University.

Ce te-a făcut să te îndrepți spre Danemarca?

Am vrut ceva diferit. Observam cum toți colegii de liceu se îndreptau spre Marea Britanie. Iar mulți alții au rămas în țară. Însă am știut că nu vreau să rămân în România. După ce ni s-a prezentat oferta educațională a EDMUNDO, nu am mai stat pe gânduri și am aplicat. Procesul a fost lung – examen de limbă engleză, diplome traduse și legalizate și multe altele. Dar nu regret nimic.

Cum ai ales Aalborg University şi programul de Economics and Business Administration?

Inițial am făcut AP Degree la University College of Northern Denmark (UCN): Service, Hospitality and Tourism Management. Acesta a fost primul pas. M-a încântat programul de hospitality. După ce am terminat AP-ul (2 ani), m-am transferat la Aalborg University și am terminat Bachelorul acolo. (4 ani cu tot cu AP). M-am transferat pentru că Aalborg University este o facultate mai bună. În  timp ce eram la Turism, am făcut un internship în Tenerife. Asta a fost partea frumoasă la UCN, că aveau practică de 3 luni. Iar la Aalborg University au perioada de internship doar la master. Ceea ce şi fac momentan.

Cum ai ales apoi masterul de International Marketing?

Am ales International Marketing pentru că era cam cea mai bună opțiune după ce am terminat Economics and Business Administration. Celălalt master pe care puteam să îl aleg era International Business, dar am vrut ceva diferit de business, iar marketingul este o altă ramură.

Cum a fost procesul de aplicare? Ce provocări ai întâmpinat?

Provocarea cea mare a fost să plec departe de familie. Mi-a fost foarte greu la început, dar după 5 ani pot spune că nu aș mai pleca de aici. Eu am fost ajutată de EDMUNDO, am aplicat prin ei prima dată. După aceea, fiind aici, m-am înscris singură la master. O altă provocare a fost găsitul cazării. Aici trebuie să aplici pe un site (aku.dk) și stai pe liste de așteptare, asta în caz că nu găsești pe cineva care te poate caza la el/ea pentru o perioadă. După cum am spus mai sus, tradusul și legalizatul diplomelor, scanatul și trimisul lor au fost și ele provocări. Probabil mi s-a părut solicitantă pentru că eram și în clasa a 12-a.

Crezi că au fost elemente ale profilului tău care ţi-au dat un avantaj în procesul de aplicare?

Activități extrașcolare, nota peste 8 la Bac și examenul de limbă. Asta cred eu. Dar nota la Bac nu este întocmai foarte importantă, atât timp cât ai trecut. Bineînțeles, dacă e mai mare, e în avantajul tău.

Hai să vorbim un pic despre programele de studii pe care le-ai urmat.

Programul în Danemarca, în țările nordice de fapt, este lejer. Ei pun mai mult preț pe comunicare și îți oferă oarecum șansa de a ieși, de a comunica, de a avea un job. Timpul este suficient pentru orice. Examenele aici sunt open-book, practic nu trebuie să tocești 100 de cărți. Ei vor să vadă cum gândești tu, ce soluții ai găsi tu la o anumită problemă. În schimb, nu ai voie cu internet la unele examene. Proiectele, în general, sunt pe echipe, fiecare având un coordonator. Există la master și examene de 24 ore, unde poți sta acasă liniștit și lucra. Aici înveți din plăcere, nu din obligație.

Cum e viața de student în Aalborg? Care e atmosfera în campus?

Câteodată poate fi plictisitor, pentru că vremea este vântoasă și ploioasă, iar majoritatea magazinelor şi a cafenelelor se închid pe la 18:00. În schimb, este o străduță foarte renumită, Jomfru Ane Gade, cu baruri și cluburi, unde în fiecare weekend este full.

Un eveniment important este Aalborg Carnival, unde vin mii de oameni de peste tot în lume.  Se poate locui și în campus sau pe lângă, dar eu stau fix în centrul orașului, merg cu autobuzul până în campus, nu prea aș putea să spun care e atmosfera. Dar sunt multe petreceri și Student House unde se adună studenți.

Şi cum e viaţa de zi cu zi? Cât de uşor te descurci acolo?

În Danemarca, dacă ești student și lucrezi 40 de ore pe lună, statul îți oferă o recompensă, se numește SU (state educational grant), care este în valoare de 3500 RON (în plus faţă de salariul pe care îl câștigi tu). Practic, te poți întreține cu banii aceia și îți mai și rămân. Ceea ce am făcut și eu și fac în continuare. Orașul este micuț și mulți caută job prima dată, dar cu puțin noroc găsești. Se angajează mai mult prin recomandări.  Am lucrat ca ajutor de bucătar la un restaurant în Aalborg, iar acum lucrez la o companie pe departamentul de CRM.

Pe final, ce le-ai recomanda celor care abia încep să ia în calcul să aplice pentru studii în străinătate?

Un sfat ar fi să nu renunțe niciodată, oricât ar părea de greu.

La început este puțin greu și ciudat, altă cultură, alți oameni, dar dacă ești deschis și poți sta departe de familie, nimic nu te poate împiedica.

 

Vrei să afli mai multe despre experienţa Ioanei? Îi poţi scrie pe Facebook sau pe Instagram.

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

2 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook