Interviu cu Ioana Ene, studentă la UCL

Ioana Ene e studentă la University College London (UCL), unde urmează un program de Human Sciences la care a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO.

Povesteşte-ne puţin despre programul de Human Sciences.

Programul pe care îl urmez este unul interdisciplinar, care combină multiple domenii pentru a înțelege natura umană. La UCL, acesta se înclină mai mult spre life sciences, cu module precum anatomie, genetică, antropologie biologică și psihologie. În anul 2 și 3, studenții care urmează acest program au libertatea de a-și alege modulele din orice departament, deci toată lumea face ceva diferit. Recomand acest program pentru persoanele care nu se pot decide între științele sociale și cele biologice, deoarece îți oferă foarte multă flexibilitate în a combina mai multe discipline.

Cum ai ales UCL şi programul acesta?

Programul de Human Sciences nu este unul foarte des întâlnit, deci nu am avut foarte multe opțiuni. Practic, am aplicat la toate universitățile care aveau programul – Oxford, UCL, Durham și Exeter (și am aplicat și la Manchester, dar pentru Social Anthropology). UCL a fost a doua mea opțiune după Oxford (unde nu am intrat). Am ales UCL pentru că îmi plăcea modul cum este structurat programul (faptul că după primul an îți poți alege singur modulele), pentru renumele facultății și avantajul locației (fiind în Londra, am foarte multe oportunități sociale, culturale și profesionale).

Cum a decurs procesul de aplicare?

Procesul de aplicare a decurs bine în mare parte – cu toate că a fost destul de intens, pentru că am aplicat și la Oxford, unde a trebuit să trec prin mai multe etape. Elementele de bază din procesul de aplicare (cele care sunt necesare pentru toate facultățile din Anglia) sunt personal statement (un eseu prin care trebuie să explici de ce dorești să studiezi programul respectiv și ce te califică pentru acesta), o scrisoare de recomandare de la un profesor, un atestat de limbă engleză și diploma de bacalaureat. Pentru Oxford, am avut și un test de admitere bazat pe critical thinking și problem solving, precum și un interviu.

Și cum ai lucrat cu Aniela și UNIVERSALIO? 

Aniela m-a ajutat foarte mult pe tot parcursul procesului de aplicare, prin sfaturile și îndrumarea pe care mi le-a oferit. Feedback-ul pe eseul personal și interviul de pregătire m-au ajutat foarte mult, pentru că a fost prima dată când a trebuit să fac așa ceva și nu știam în ce constau acestea.

Ce crezi că a contat cel mai mult pentru succesul aplicației tale?

Cred că faptul că am studiat științe ale naturii la liceu m-a ajutat, deoarece UCL cerea cel puțin o materie „științifică” la bacalaureat pentru programul meu (și cunoștințele în domeniul biologiei erau favorizate în mod special). De asemenea, modul în care este structurat învățământul de liceu în România asigură o abordare multidisciplinară, care se mulează pe programul meu (în contrast cu Marea Britanie unde la liceu elevii aleg mai puține discipline pe care să se concentreze).

Și acum, cum ţi se pare viața de student la UCL?

Ceea ce apreciez eu cel mai mult la UCL este diversitatea culturală: UCL este poreclită și „London’s Global University”. Mi-am făcut prieteni din toate părțile lumii și am fost expusă la diverse culturi, ceea ce mi-a îmbogățit experiența de student. De asemenea, UCL are multe oportunități extracurriculare – universitatea are 328 de cluburi și societăți, pe lângă activități de voluntariat și oportunitatea de a face parte din consiliul studenților. Față de România, studenții în general petrec mai puțin timp la cursuri efectiv (avem aproximativ 11-13 ore de cursuri, tutoriale și seminarii pe săptămână) și accentul este pus pe studiul individual. În general, profesorii sunt foarte prietenoși și doresc să te ajute indiferent de întrebare; de asemenea relația profesor-student este mai puțin formală ca acasă.

Și viața în Londra, în general?

Londra este locul perfect pentru un student, pentru că oferă multiple oportunități de recreere (de la parcuri naturale și muzee până la piese de teatru și cluburi de noapte) și mereu este vreun eveniment interesant la care poți participa. Desigur, toate acestea vin la un cost, deoarece prețurile în Londra sunt extrem de ridicate comparativ cu alte capitale europene, dar sunt și numeroase oportunități de joburi part-time foarte flexibile.

Ce i-ai sfătui pe ciei care abia încep să ia în calcul să aplice pentru studii în străinătate?

Eu aș sfătui pe oricine dorește să aplice la studii în străinătate să se informeze foarte bine în legătură cu programul pe care dorește să îl urmeze și să facă comparația între mai multe universități; de multe ori, un program cu același nume este abordat complet diferit de la o universitate la alta. De asemenea, ar trebui să iei toți factorii în considerare, precum locația, oportunitățile profesionale și costurile de trai.  Per ansamblu recomand oricui să studieze în străinătate pentru oportunitățile pe care ți le oferă această experiență, precum și pentru dezvoltarea pe plan personal.

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

1 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook