Interviu cu Irina Andreea Petrescu, studentă la Vancouver Island University

Irina Andreea Petrescu studiază psihologia în Canada, la Vancouver Island University (VIU), unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO.

 

Ce te-a făcut sa te îndrepți spre Canada ca destinație de studiu?

Înainte de facultate, am fost în Canada de 4 ori, în vizită la mătușa mea care a emigrat în Toronto acum 20 de ani. De la rudele mele am aflat mai multe informații despre sistemul lor educațional și am descoperit cât de versatil e față de cel din România. Studenții au mult mai multe opțiuni în ceea ce privește programele de studiu.

Dă-ne câteva detalii despre programul pe care îl studiezi.

Programul pe care îl studiez este Bachelor of Science in Psychology. Spre deosebire de psihologia din România, se axează foarte mult pe chimie, biologie și neurologie. La VIU există și Bachelor of Arts in Psychology, pentru cei care sunt interesați de partea de științe sociale.

Cum ai ales Vancouver Island University şi acel program de studiu, dintre alternativele la care te uitai?

Programul de la VIU mi-a plăcut foarte mult de la început. Este foarte echilibrat în  ceea ce privește științele reale și umane. Am aplicat și la alte programe de la universități precum University of Manitoba, University of Lethbridge sau University of Victoria. În general am fost foarte atentă la ce cursuri oferă fiecare facultate, la tuiton și residence fees și la impresia generală pe care mi-a lăsat-o fiecare facultate.

Și cum a decurs procesul de aplicare? Ce ți s-a părut mai dificil?

În opinia mea, nu există elemente dificile sau specifice pentru Canada. Majoritatea universităților au propriul lor portal unde îți cer informații de bază (nume, vârstă etc) și alte documente precum foaia matricolă pe toate clasele (tradusă și legalizată), examenul de limbă engleză și scrisori de recomandare de la profesori. Viza de studiu o poți obține pe baza unui letter of acceptance din partea universității, odată ce ai fost acceptat și ai plătit un avans din tuition.

Cum a fost să lucrezi cu Silvana? Care a fost contribuția UNIVERSALIO şi a Silvanei în procesul ăsta?

Silvana m-a ajutat foarte mult să rămân organizată într-o perioadă foarte agitată. Aveam multe documente de pregătit pentru fiecare facultate. De asemenea, mă ajuta foarte mult când era vorba de mailuri pe care a trebuit să le trimit pentru a cere informații în plus sau chiar extensii de timp.

Crezi că au fost elemente ale profilului tău care ţi-au dat un avantaj în procesul de aplicare?

Consider că un punctaj bun la examenul de limba engleză presupune un avantaj fiindcă demonstrează faptul că ești capabil să faci față cursurilor mai dificile.

Hai să vorbim și despre viața de student la Vancouver Island University. Cum sunt cursurile și profesorii, faţă de aşteptările tale?

Conținutul cursurilor este mult mai ușor decât mă așteptam, iar profesorii explică în detaliu fiecare aspect al materiei. Relația dintre profesori și elevi este mai apropiată ca în România. Studenții sunt încurajați constant să ceară ajutorul profesorilor dacă au vreo problemă. Deoarece VIU este o universitate relativ mică, în general într-o clasă sunt aproximativ 30 de studenți, mult mai puțin decât mă așteptam, dar asta reprezintă un avantaj. Fiind mai puțini studenți, este extrem de ușor să comunici cu profesorii.

Și viața de zi cu zi ca studentă în Canada, dincolo de cursuri? Cum te-ai adaptat?

M-am adaptat foarte repede! Universitatea oferă multe oportunități elevilor noi să se cunoască între ei. De exemplu, la începutul anului au avut loc evenimente precum concerte, mic dejun cu clătite gratis sau alte activităţi (fotbal, saltele gonflabile etc).

Ce sfaturi sau recomandări ai, din experiența de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice în Canada?

În opinia mea, deși procesul de a aplica și a te muta în Canada pare complicat, oamenii pe care îi întâlnești sunt mereu dornici să ajute. De fiecare dată când nu am știut ce trebuie să fac, doar am întrebat și am aflat imediat. Universitățile au un sistem flexibil care acomodează toți studenții. Chiar dacă în timpul aplicării ar exista dificultăți sau nedumeriri, pot fi rezolvate foarte rapid!

 

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

1 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook