Interviu cu Miruna Vizeteu, studentă la Université Jean Moulin Lyon 3

Miruna Vizeteu urmează un program de licență în Limbi moderne aplicate în Franța, la Université Jean Moulin Lyon 3, unde a aplicat cu ajutorul UNIVERSALIO.

Cum ai ales Franța, și apoi Université Jean Moulin Lyon 3?

Am ales Franța deoarece am vizitat diverse orașe de-a lungul timpului și am simțit că din punctul de vedere al culturii și al societății se aseamănă destul de mult cu România. De asemenea, am studiat de mică franceză și am simțit că mă pot adapta rapid vieții în Franța. Am ezitat între mai multe orașe, dintre care Toulouse, Bordeaux, Nantes, Lille, însă am ales Lyon deoarece este al doilea oraș ca mărime și ca importanță din Franța. Este un oraș care oferă multe posibilități mai ales studenților străini, deoarece oamenii sunt deschiși, primitori și apreciază munca și dedicarea. Cât despre Universitatea Lyon 3, citisem că este o universitate de top în Franța, mai ales în domeniul limbilor străine și mi-a plăcut situarea ei aproape de centrul orașului.

Și programul de Limbi moderne aplicate?

Am ales acest program deoarece mă pasionează limbile străine, cultura și istoria și totodată m-a atras posibilitatea de a aplica aceste cunoștințe teoretice într-un context economic și internațional. Apoi am ales portugheza deoarece este o limbă de origine latină care se aseamănă pe alocuri cu română, mi-a plăcut că este o limbă melodioasă și totodată exotică, care se vorbește în numeroase țări din toată lumea.

Dă-ne niște detalii despre programul de Limbi moderne aplicate, și despre direcțiile diferite în care îți permite să te specializezi.

Programul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Universității Jean-Moulin Lyon 3 propune 10 parcursuri diferite în funcție de limbă străină pe care dorești să o studiezi în combinație cu engleză, care este obligatorie. Ai posibilitatea de a alege limba străină la nivel avansat sau începător. În cazul în care alegi limba la nivel începător, trebuie să faci un an în plus de licență, adică 4 ani în loc de 3. Eu am ales portugheza la nivel debutant și consider că a fost o alegere bună, deoarece îmi permite să îmi îmbunătățesc în același timp franceză, având mai mult timp liber.

Caracterul aplicat al acestui program presupune faptul că după poți să te specializezi atât pe domeniul economic, în comerț internațional sau comunicare cât și să continui pe partea de traducere, ceea ce oferă din punctul meu de vedere o deschidere mai mare.

Cum a fost pentru tine procesul de aplicare? Cum ai lucrat cu Aniela?

Procesul de aplicare nu a fost dificil, deoarece am avut ajutorul UNIVERSALIO și al Anielei pe tot parcursul lui. Ea m-a ghidat și mi-a spus care sunt documentele de care am nevoie pentru a fi acceptată, m-a ajutat să le corectez și să le trimit cu succes universităților la care am aplicat. Fără ajutorul ei nu aș fi reușit.

O etapă care a fost într-adevăr o provocare pentru mine a fost găsirea unei camere la cămin, deoarece cererea este foarte mare, însă dacă începi căutarea din vreme și ești perseverent, poți cu siguranță depăși acest obstacol.

Crezi că sunt elemente ale profilului tău care au contat pozitiv în procesul de aplicare?

Elementele care mi-au dat un avantaj în procesul de aplicare au fost cu siguranță dovezile de implicare atât în viața școlară, prin participarea la concursuri și olimpiade, prin obținerea diplomelor de limbă, atât la franceză, cât și la engleză, cât și în activități extrașcolare, precum muzica, sport și voluntariat.

Cum ţi se pare viața de student la Université Jean Moulin?

Sunt foarte mulțumită de viață de student aici. Profesorii sunt implicați, ceea ce se reflectă în calitatea cursurilor; există numeroase spații destinate studiului individual și în grupe. Toate cursurile, precum și modelele de examene sunt foarte accesibile, căci se pot găsi pe platforma digitală a universității. Sunt multe asociații pentru studenți, astfel încât este ușor să cunoști diferiți oameni și să te implici în viața comunității.

Și viața de zi cu zi în Lyon, dincolo de cursuri?

Lyon este un oraș frumos, plin de viață, cu o arhitectură impresionantă, cu multe restaurante, baruri unde să ieși cu prieteni, cu multe locuri de plimbare. Totodată este ușor de descifrat și primitor pentru cineva care locuiește singur pentru prima oară într-o țară străină și consider că a fost cea mai bună alegere pentru mine.

Ce sfaturi ai pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice în Franța?

Cuiva care se gândește să aplice într-o țară străină și mai ales în Franța i-aș recomanda să aibă răbdare și încredere în sine pe parcursul procesului de aplicare, cu siguranță să apeleze la ajutorul unui consilier pentru a reduce stresul și eventualele nelămuri. De asemenea, i-aș recomanda să își perfecționeze cât mai mult nivelul de limbă, deoarece poate fi dificil la început să te adaptezi stilului lor rapid de a vorbi, să fie la curent cu obiceiurile, cu istoria și cu actualitatea lor pentru a se adapta mai rapid vieții în străinătate. Nu în ultimul rând, să fie deschis către o experiență total nouă și diferită, însă care poate aduce multe satisfacții și momente de neuitat.

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

1 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook