Interviu cu Adrian Buda, student la Imperial College London

Adrian Buda studiază Aeronautical Engineering la Imperial College London, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO.

Cum ai ales Marea Britanie?

Marea Britanie mi s-a părut dintotdeauna o țară care oferă foarte multe oportunități, atât pe plan academic, cât și pe plan social. Discutând cu prieteni care studiau deja aici, am aflat că cele mai multe universități sunt foarte bine pregătite, având facilități de ultima generație, profesori dedicați și un mediu academic foarte primitor pentru studenții internaționali. Pot spune că am fost oarecum influențat și de anumite topuri ale universităților din lume, în care Marea Britanie ocupă primele poziții, dar și de prieteni și colegi, foarte mulți alegând să studieze aici înainte ca eu să iau decizia finală. Cred că un aspect important pentru mine a fost și faptul că engleza este limba oficială, având astfel mai multe oportunități pentru un job sau un internship decât, de exemplu, în Olanda.

Și de ce te-ai dus spre Imperial şi programul de Aeronautical Engineering?

Imperial m-a convins în primul rând prin orientarea către inginerie, către latura practică în favoarea celei teoretice, spre deosebire de marea majoritate a universităților din Marea Britanie. Încă din timpul gimnaziului am fost pasionat de fizică și am participat la mai multe concursuri și olimpiade, însă toate acestea se axau foarte mult pe teorie și în mică măsură pe practică. Astfel, având oportunitatea de a studia în străinătate, m-am hotărât să mă orientez către partea aplicativă a fizicii și să aleg ingineria. Cum încă de mic am fost captivat de tot ce are legătură cu domeniul transportului și al mobilității, cum ar fi mașinile, avioanele, trenurile și alte mijloace de transport, am ajuns la concluzia că Aeronautical sau Mechanical Engineering ar fi programele care mi s-ar potrivi cel mai bine și prin care aș putea să îmi urmez pasiunea. Decizia finală a fost, însă, Aeronautical Engineering, întrucât mi se pare un domeniu plin de provocări, orientat către viitor și noile tehnologii și aflat într-o continuă schimbare, astfel încât să răspundă constant nevoilor oamenilor și problemelor planetei (încălzirea globală, necesitatea de a călători mai rapid etc.).

Iar Imperial a reprezentat prima opțiune după ce, aflând mai multe informații de la studenți, de la UNIVERSALIO și de pe internet, am descoperit că oferă cele mai moderne și performanțe facilități din Europa în acest domeniu, având numeroase tuneluri de vânt pentru testarea unor noi modele de avioane și mașini de mare viteză, un simulator de zbor construit în parteneriat cu cei de la European Space Agency și cea mai mare arenă pentru testarea dronelor din Marea Britanie (domeniu în plină dezvoltare în ziua de azi). Totodată, Imperial are foarte multe parteneriate cu companii foarte cunoscute din domeniu, precum Airbus, McLaren, Rolls-Royce sau BAE Systems, dar și avantajul de a fi în Londra, unul dintre cele mai frumoase și pline de viață orașe din Europa. Ca variante secundare, am optat pentru Delft în Olanda, care are, de asemenea, un departament de Aeronautical Engineering foarte modern, Eindhoven pentru programul de Mechanical Engineering, dar și Manchester, Glasgow și Southampton în Marea Britanie.

Spune-ne mai multe despre programul de Aerospace Engineering.

În primul rând, pot spune că programul de Aerospace Engineering este unul foarte interesant, dar și solicitant, întrucât, cel puțin până acum, în paralel cu orele de curs am avut foarte multe proiecte, laboratoare și coursework-uri într-un timp foarte scurt. Consider că programul îmbină foarte bine partea teoretică (materii precum aerodinamică, mecanică, structuri sau proprietățile materialelor) cu foarte multe aplicații a ceea ce învățăm. Astfel, pe lângă laboratoarele de la fiecare materie, inclusiv o sesiune în simulatorul de zbor, există foarte multe proiecte „inginerești”. De exemplu, proiectul de la finalul primului an constă în a proiecta și a construi de la zero o turbină de vânt complet funcțională, folosind astfel tot ceea ce am învățat de-a lungul anului în cele opt module.

Și cum a fost pentru tine procesul de aplicare?

Procesul de aplicare a decurs excelent atât pentru mine, cât și pentru prietena mea, întrucât am primit tot ajutorul de care am avut nevoie în fiecare etapă. Cred că cea mai mare provocare a fost să răspundem, în paralel, tuturor cerințelor aplicațiilor din Marea Britanie și Olanda, foarte diferite ca structură (în timp ce aplicația pentru Marea Britanie s-a bazat pe un personal statement și un interviu, cea pentru Olanda a presupus un CV, o serie de întrebări de motivație și teste de fizică și de matematică). Cel puțin pentru mine, cea mai dificilă perioadă a fost cea dinaintea interviului la Imperial, întrucât am ales să particip la un interviu față în față în locul celui pe Skype pentru a vedea universitatea și a descoperi mai bine ce înseamnă viața de student în Londra. 

Ce crezi că a contat pentru succesul aplicației tale?

Cred că un aspect foarte important, care mi-a oferit un avantaj semnificativ în procesul de aplicare a fost participarea la mai multe olimpiade și concursuri în timpul gimnaziului și liceului, întrucât prin intermediul lor am acumulat experiența și am învățat să lucrez sub presiune, să fac față unui număr mare de taskuri și să găsesc soluțiile unor probleme mai rapid (am simțit acest avantaj mai ales în timpul interviului tehnic).

Astfel, deși pot spune că nu se pune un accent foarte mare pe acest tip de performanțe în Marea Britanie, consider că perseverența, prin participări la concursuri an de an, a constituit un punct forțe al personal statementului. Totodată, un foarte mare avantaj a fost reprezentat de profesorii foarte pregătiți și implicați pe care am avut norocul să îi întâlnesc în liceu, care mi-au format o bază foarte solidă în toate domeniile și m-au ajutat să gândesc out of the box, un aspect esențial pentru interviurile și testele din procesul de admitere.

Și cum ți s-a părut colaborarea cu Gabriela și cu UNIVERSALIO?

Gabriela este o persoană minunată, care ne-a ajutat cel mai mult atât pe mine, cât și pe prietena mea pe tot parcursul aplicației. În fiecare etapă a acestui proces ne-a oferit cele mai bune sfaturi, a avut încredere în noi și în reușita noastră și, cel mai important, ne-a răspuns la multitudinea de întrebări, unele poate copilăroase, despre tot ce înseamnă procesul de aplicare și studiul în străinătate. Astfel, ne-a oferit feedback de fiecare dată când am avut nevoie, și, totodată ne-a oferit toate informațiile necesare pentru părțile mai „birocratice”, cu care noi nu eram obișnuiți: procesarea aplicației, trimiterea diplomei de bacalaureat, a documentelor personale, găsirea cazarii etc. Iar UNIVERSALIO a avut un rol foarte important în conturarea unei imagini despre ce înseamnă să fii student în Marea Britanie, prin organizarea workshopurilor și întâlnirilor cu foști aplicanți, actuali studenți, care și-au împărtășit experiențele de la universitate. 

Cum e acum viața ca student la Imperial?

Viața de student la Imperial mi se pare foarte interesantă, întrucât îmbină foarte bine latura academică cu cea socială. Astfel, sunt o multitudine de evenimente organizate de către universitate, de petreceri ținute de societățile de studenți sau de departamente, de conferințe și întâlniri cu reprezentanți ai companiilor partenere, și de competiții și festivaluri care își propun să încurajeze socializarea dintre studenții facultății. Într-adevăr, există și perioade foarte solicitante, precum săptămânile dinaintea examenelor, însă facilitățile universității ne ajută să trecem cu succes peste ele. Totodată, cred că un aspect foarte important este echilibrul între mediul academic foarte divers, internațional, care, cel puțin în cazul meu, a influențat modul de a înțelege lumea prin cunoașterea unor noi culturi și obiceiuri și comunitatea foarte mare de români, care m-a ajutat să trec mai ușor peste dorul de casă.

Și viața în Londra, în general?

După părerea mea, viața în Londra îți oferă o multitudine de oportunități de a-ți petrece timpul liber și nenumărate experiențe extraordinare, fiind un oraș activ, plin de tineri fericiți și prietenoși, ideal pentru perioada universității. Fiind student în Londra, poți descoperi foarte multe locuri impresionante mai puțin știute de turiști plimbându-te prin Kensington sau Chelsea, te poți relaxa în numeroasele parcuri precum Hyde Park sau Hampstead Heath, te poți bucura de gastronomia care îmbină elemente din foarte multe culturi în locuri precum Camden Market sau poți admira clădirile care reflectă istoria bogată a orașului din zona centrală. Și, nu în ultimul rând, Londra oferă foarte multe oportunități de a te distra, prin cafenelele, puburile și cluburile care organizează petreceri în toate zonele orașului.

Și, pe final, ai sfaturi pentru viitorii aplicanți?

Un prim sfat, poate cel mai important, pentru cei care vor să aplice în străinătate este să studieze cu atenție toate opțiunile, fie pe site-urile universităților, fie prin discuții cu actuali studenți, să compare potențialele programe și universități din punct de vedere al materiilor predate, al acreditărilor și oportunităților de joburi, al facilităților și proiectelor oferite și al statisticilor privind satisfacția studenților și, îmbinând toate aceste aspecte, să aleagă o destinație de studiu, o universitate și un program care să fie definitorii pentru personalitatea, viziunea, pasiunile și calitățile lor.

Totodată, cred că este esențial că, înainte de a începe efectiv etapele procesului de aplicare, viitorii studenți să își alcătuiască un plan clar al tuturor taskurilor, astfel încât să coreleze scrierea personal statementului, pregătirea interviurilor și studiul pentru bacalaureat fără a intra în criză de timp.

Și, nu în ultimul rând, să se gândească la faptul că, deși plecarea la studii în străinătate departe de familie și de prieteni pare la prima vedere o decizie foarte grea, un astfel de efort merită pe deplin.

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

2 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook