Interviu cu Bianca Giocaș, studentă la Imperial College London

Bianca Giocaș e studentă la Imperial College London, unde urmează un program de Aeronautical Engineering la care a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO.

Cum e viața în Londra?

Fiind din Botoșani, aglomerația și energia din Londra mi s-au părut epuizante. Să vizitezi un asemenea oraș este un lucru și să te decizi să locuiești acolo timp de patru ani este un pas destul de mare. Dar, dacă sunteți obișnuiți cu forfota asta a orașelor mari, atunci Londra o să vă placă foarte mult. Sunt multe restaurante tematice (am văzut și unul etiopian la un moment dat), cafenele, muzee care au intrare liberă, parcuri etc. Pe scurt, este greu să te plictisești cu atâtea posibilități.

Am călătorit destul de mult prin Europa, iar mijloacele de transport din Londra mi se par destul de bine puse la punct față de altele – atunci când nu au întârzieri de 15 minute și te lasă să te întrebi dacă mai ajungi la facultate în ziua aia. Pe lângă acest mic inconvenient, conexiunile sunt foarte bune, poți ajunge cam oriunde în zonele centrale cu metroul și autobuzul. Deși, vă avertizez, evitați orele de vârf dacă nu vreți să vă simțiți ca niște sardine, înghesuiți între oameni și ușile trenului.

Mâncarea e variată și, dacă știi locurile potrivite, poți găsi și meniuri mai ieftine, deși în zona 1, unde am locuit eu, ]n South Kensington, este mai dificil să le găsești.

Oamenii cu care am intrat în contact au fost cea mai frumoasă parte a experienței mele. Nu am interacționat așa de mult cu britanici, majoritatea colegilor mei fiind din alte țări, dar puținii cu care am avut plăcerea să vorbesc au fost foarte prietenoși și dornici să ajute cu orice aveam nevoie (aici mă refer la angajați de la magazine, profesori, colegi).

Și facultatea cum e?

Facultatea este situată fix în inima South Kensington-ului, în centrul Londrei, ceea ce are părțile ei bune (acces la multe oportunități) și unele mai puțin bune (destul de scump). Campusul facultății mi s-a părut modern, plin de energie și primitor (multe clădiri au fost renovate recent).

Majoritatea  profesorilor mei erau foarte entuziaști și îți era mai mare plăcerea să îi asculți. Au existat și excepții, ca întotdeauna, dar asta nu m-a oprit din a mă bucura de mare parte din cursuri. Acestea din urmă sunt foarte bine organizate (marea majoritate oricum); profesorii veneau cu cursurile xeroxate și le împărțeau în clasă, apoi, în timpul orei propriu-zise, ne predau de pe un PowerPoint sau treceau prin foile date nouă și lucrau probleme la catedră (folosind un Visualizer, aceastea erau proiectate pe tablă pentru a putea fi urmărite de studenți). Toate cursurile erau filmate, înregistrate și încărcate pe platforma pe care o folosesc studenții, pentru ca noi să avem acces la ele oricând (la inginerie aeronautică știu sigur că se întâmplă la toți anii, dar celelalte facultăți au cursurile diferit structurate și s-ar putea să nu fie cazul).

Profesorii, chiar din primele săptămâni, ne-au asigurat că oricând am avea nevoie de ajutor, putem să le trimitem un mail sau să îi căutăm la biroul lor în timpul “orelor de vizită” pentru orice nelămuriri (și s-au ținut mereu de cuvânt). Notele pentru proiecte sau teste se lasă așteptate, dar, dacă ai nevoie de ajutor să înțelegi un curs, poți să te bazezi pe tutori.

Se spune că la facultate îți creezi prieteni pe viață. Nu pot să garantez asta, dar pot să spun că toți colegii cu care am interacționat (suntem peste 130, nu am vorbit chiar cu toți) s-au dovedit a fi foarte de treabă.

Un dezavantaj la Imperial este faptul că nu oferă burse studenților, cel puțin nu celor de la inginerie din anul I. Se oferă o singură bursă, pe care poți să o câștigi dacă aplici înainte de 15 octombrie (se trage la sorți, deci nu e garantat).

Laboratoarele din anul I nu au fost foarte complicate, dar a trebuit să scriem rapoarte pentru acestea, deci trebuia să înțelegem perfect ceea ce se întâmplă în timpul acestora. Cât despre oportunități de practică, sunt organizate foarte multe Career Fairs unde poți comunica cu reprezentanți de la firme și poți să afli despre posibile internshipuri la companii precum Airbus, Rolls Royce etc.

Cum ți se pare programul de Aeronautical Engineering?

Este un profil dificil, dar foarte rewarding. Învăț matematică (cel puțin materia din anul I nu este foarte greu de digerat), fizică (aerodinamică, mecanică etc), CAD, desen tehnic, precum și alte materii care ne introduc încet în universul inginerii aeronautice. De exemplu, aircraft performance consider că a fost cea mai dificilă materie de anul acesta și totuși a fost preferata mea pentru că ne-a prezentat noțiuni de bază ale sistemelor de zbor și ale modului în care se comportă un avion în zbor.

Cum te descurci cu cazarea?

Imperial are destul de multe cămine pentru studenți de anul I – aplici la mai multe, iar un program te alocă aleatoriu la unul dintre ele. Prețul s-ar putea să fie un șoc la început, dar chiriile la aceste cămine sunt destul de mici având în vedere poziționarea destul de bună a majorității lor. Anul II este o altă problemă. Universitatea nu are decât un singur cămin pentru returning students (Evelyn Gardens) și foarte mulți studenți aplică pentru acesta. Puteți să închiriați un apartament, dar prețurile sunt mult mai mari și trebuie obligatoriu să îl vedeți înainte să semnați un contract (și un video walkthrough ar funcționa), pentru că imaginile de pe site-urile de imobiliare sunt destul de înșelătoare în general.

Care e bugetul tău lunar?

Chiria lunară (în anul I), 600 de lire; mâncarea în jur de 160 de lire (asta dacă faci cumpărături în jur de 40 de lire pe săptămână și îți gătești acasă, altfel poți ajunge și la 300 de lire lunar dacă mănânci în oraș); spălatul și uscatul rufelor, 2,20 și 1,20 lire o tură. Fiindcă am locuit foarte aproape de facultate, am cheltuit bani pe transport mai rar (în zonele 1-2 un bilet de metrou e 2,40 și cu autobuzul 1,20 lire).

Uitându-te în urmă, cum a fost procesul de aplicare și colaborarea cu UNIVERSALIO?

Începutul a fost mai greu, dar consiliera cu care am lucrat eu m-a ajutat enorm și mi-a ușurat foarte mult munca. Plus că am avut o anume siguranță după ce am apăsat pe butonul de send că aplicația mea a fost citită și recitită, corectată și recorectată și că trecuse prin mâine bune. Consider că a lucra cu UNIVERSALIO a fost cea mai bună decizie pentru mine.

Ce sfaturi ai pentru alți elevi care se gândesc să aplice în UK?

Din punctul meu de vedere, calitatea educației și oportunitățile care se oferă la Imperial merita banii și efortul depus. Este necesară foarte multă muncă, sunt foarte multe proiecte de completat, examenele sunt dificile, trebuie să te aclimatizezi la un mediu complet diferit de cel de acasă – dar e o experiență frumoasă care merită trăită. Este bine să vă apucați cât mai repede de aplicație; cu cât o trimiteți mai repede, cu atât mai repede veți primi un răspuns înapoi. Verificați tabelele de rankinguri pentru facultățile cele mai bune din domeniul pe care îl vreți, citiți condițiile pe care le impun acestea aplicanților (unele nu acceptă examenul Cambridge, de exemplu, ci doar IELTS). Otherwise… listen to your gut and make a decision for yourself, not for others. Choose what you think will make you happy.

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

 

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

2 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook