Interviu cu Bianca Neculcea, studentă la University of Amsterdam

Bianca Neculcea urmează un program de licență de Communication Science la University of Amsterdam (UvA), unde a aplicat cu ajutorul UNIVERSALIO.

Cum ai ales University of Amsterdam şi programul de Communication Science?

Inițial, opțiunile mele oscilau între a studia în Anglia sau în Olanda. Încă de la începutul clasei a douăsprezecea, am început să mă documentez cât mai mult despre programele din cele două țări, comparându-le, precum și despre viața de student, cazare și costuri de trai. În final, am decis să aplic la trei facultăți din Olanda, și anume la University of Groningen, VU University Amsterdam și University of Amsterdam. Unul din motivele principale pentru care am ales să studiez la University of Amsterdam a fost orașul. Deși nu mai vizitasem Amsterdam niciodată, nu a trebuit să treacă mult timp până să prind drag de cultura, oamenii și atmosfera acestui oraș. Cel de-al doilea motiv a fost locul programului în clasamente –  Communication Science este recunoscut drept cel mai bun program de media și comunicare la nivel global. Am ales să studiez Communication Science deoarece domeniile în care îți poți construi o carieră sunt numeroase, iar cursurile sunt organizate astfel încât la final, să dobândești cunoștințe atât despre rolul comunicării, cât și despre efectul și importanța mass-media în zilele noastre.

Dă-ne câteva detalii despre programul de Communication Science.

Programul este unul divers: cursurile din primul an sunt concentrate pe domenii de studiu multiple, astfel încât, la finalul anului întâi, studenții au o imagine de ansamblu clară a oportunităților de carieră pe care vor dori să se axeze în anul al doilea și al treilea. Primul semestru este unul introductiv, dar totodată solicitant. Introduction to Communication Science este unul din cele două cursuri ale primului semestru și conține 32 de teorii relevante pentru înțelegerea diferitelor procese, inovații sau tehnologii care au avut un impact aparte asupra comunicării. Cel de al doilea curs, Methods of Communication Research and Statistics, prezintă metode, strategii și teorii legate de colecția de date a unei populații specifice, dezvoltând gândirea critică. În ceea ce privește partea de statistică, se aplică teste specifice cu ajutorul programului SPSS. Al doilea semestru este structurat în patru cursuri: Corporate Communication, Media Landscape, Entertainment Communication și Philosophy of Science and Methodology.

Și cum e viața de student la University of Amsterdam?

Viața de student la UvA aș putea-o descrie ca una pe cât de dificilă, pe atât de excepțională. Cursurile sunt intense, dar structurate în așa fel încât conținutul să devină ușor de înțeles. Profesorii sunt foarte deschiși și încurajatori, se preocupă întotdeauna ca toți studenții să fie tratați în mod egal, și se ocupă totodată și de sănătatea lor mentală.

Dar viața de zi cu zi în Amsterdam dincolo de cursuri cum e?

Din păcate, situația epidemiologică a îngreunat viața dincolo de cursuri. Deși în luna august, cazurile erau reduse, iar majoritatea instituțiilor au fost deschise, în octombrie Olanda a început să le închidă, iar în decembrie toată țara a intrat în carantină. În ciuda acestei situații, am reușit să leg prietenii și să descopăr orașul.

Poți să ne povestești era viața ta în Amsterdam înainte de lockdown?

Chiar când ajunsesem în Amsterdam, pe la jumătatea lunii august, mi-am propus să vizitez orașul pe cât de mult posibil. O inițiativă a studenților din primul an a fost crearea unor grupuri de WhatsApp unde se organizau diferite întâlniri în parcuri. În luna august parcurile din Amsterdam au fost pline de studenți, iar din punctul meu de vedere, aceasta a fost o variantă ideală de a lega prietenii și a cunoaște oameni noi în acestă perioadă dificilă. Datorită acestor întâlniri am reușit să îmi cunosc o foarte mare parte din colegi. În primele luni, înainte ca situația să se înrăutățească în Olanda, obișnuiam să studiez cu colegii în diferite cafenele, să mergem foarte des în parcuri sau să luăm o cafea și să stăm pe marginea unui canal atunci când era soare. În weekenduri alegeam să mă plimb prin magazinele de pe diferitele străduțele ale Amsterdamului sau să vizitez alte orașe precum Rotterdam sau Haga. Faptul că m-am mutat în mijlocul unei pandemii nu a fost ușor, dar cu siguranță a fost cea mai bună decizie.

Hai să ne întoarcem la perioada de aplicare. Cum a decurs procesul de aplicare la University of Amsterdam?

Procesul de aplicare, din punctul meu de vedere, nu a fost problematic. Am avut suficient timp să îmi pregătesc dosarul alături de Aniela. Un moment pe care l-aș putea numi dificil a fost redactarea scrisorii de motivație, care a solicitat destul de mult timp pentru organizarea tuturor ideilor în așa fel încât să fie coerentă și să cuprindă tot ce e relevant într-un singur text.

Cum a fost să lucrezi cu Aniela?

Contribuția Anielei a fost minunată și de mare folos pe tot parcursul procesului de aplicare. Încă de la început, Aniela mi-a explicat în ce constă acest proces și cum se va desfășura el, astfel încât a reușit să diminueze tot stresul și incertitudinile de care am avut parte la început. Totodată, am dobândit mai multă încredere în mine datorită suportului oferit de Aniela, care m-a îndrumat la fiecare pas al procesului.

Ce sfaturi sau recomandări ai, din experiența de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice la University of Amsterdam sau pentru studii în străinătate?

Trăind într-un cu totul alt mediu, am observat cu ușurință experiențele de care am avut parte până acum și de care sunt neînchipuit de recunoscătoare. Acest mediu mi-a acordat o libertate care implică responsabilitate și în care te dezvolți și maturizezi. Un sfat pe care l-aș oferi potențialilor studenți care iau în considerare să studieze în străinătate ar fi să aibă încredere în ei, în potențialul și valorile lor. Sunt convinsă că există mulți tineri care se îndoiesc de calitățile pe care le dețin, când în realitate pot realiza tot ceea ce își propun. Continuați să fiți optimiști deoarece e o experiență cu adevărat deosebită. You can make it!

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

2 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook