Interviu cu Bianca Tîrnovan, studentă la Maastricht University

Bianca urmează un program de European Law la Maastricht University, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO.

Cum ai ales Maastricht University şi programul de European Law School?

De ce am ales Maastricht și acest program? Pentru că, în principiu, mereu mi-am dorit să studiez dreptul și să studiez în afară. Știind că Olanda are unele dintre cele mai bune oportunități, m-am gândit să aplic la două facultăți de aici: Maastricht University și University of Groningen. În cele din urmă am ales Maastricht pentru că mi s-a părut că programul pe care îl au aici îți deschide mai multe oportunități. M-a atras în special sistemul lor unic de Problem Based Learning în care trebuie să porți conversații într-un grup de 12-15 persoane, în funcție de cursurile pe care le ai. Mai mult, am ales Maastricht pentru că mi se pare că, dintre toate orașele populate de studenți, este cel mai internațional. Este foarte aproape de Germania, Franța, Belgia și de aceea, a fost un bonus pentru mine să îl aleg, ca să pot călători cât mai mult.

Ne poți da nişte detalii despre programul de European Law School?

Programul European Law School este un program unic în cadrul căruia studiezi European și International Law. Mai mult, ai șansa să studiezi toate subiectele ce au legătură cu această ramură, într-o manieră comparativă. Prin asta, mă refer la faptul că nu te axezi doar pe o jurisdicție anume, ci pe patru, respectiv pe sistemul juridic din Olanda, Germania, Franța și Marea Britanie. Pentru fiecare subiect în parte, cum ar fi contract law sau criminal law, o să poți să compari cum fiecare jurisdicție procedează în anumite situații și sincer, e uimitor să vezi cât de asemănătoare sau cât de total de diferite pot fi, în funcție de subiect.

Cum ţi se pare viața de student la Maastricht?

Viața ca student la Maastricht e plină de peripeții. În fiecare zi se întâmplă ceva nou. Este extrem de palpitant când întâlnești așa mulți studenți și îți faci prieteni din toate colțurile lumii, ca mai apoi să ieșiți la cafea sau să petreceți într-o vineri seară, sau evident, tot weekend-ul. Aceasta e partea socială a universității. Din punct de vedere academic, programul pe care îl urmez acum nu e ușor. Voiam să spun asta pentru că cei din primul ani, în general, se așteaptă ca atunci când vin aici, să nu aibă așa mult de învățat, să se bucure de experiența de student, să cunoască lume și să călătorească din plin. Nu zic nu, ai parte de toate aceste bonusuri, dar pot să vă spun sincer că munca pe care o depune fiecare student de la drept, aici, este enormă. Cursurile sunt foarte interesante și ceea ce e cel mai important este că sunt practice, că poți să vorbești despre cazuri reale și să dezbați pe seama lor. Dacă ar fi să compar cu ce se studiază în România, aici dobândești mult mai multă experiență din punct de vedere universal. Aici mă refer la faptul că programul îți oferă multe perspective despre ce se întâmplă în lume, cu adevărat. Nu te leagă doar de o jurisdicție. Evident, sunt și minusuri, ca la orice facultate, dar consider că merită în totalitate. Mai mult, profesorii sunt uimitori. Toți au diferite background-uri, multe realizări academice, au studiat în diferite părți ale lumii și, cel mai important, e că fiecare profesor știe să te ajute să înțelegi materia.

Dar viața de zi cu zi în Maastricht, dincolo de cursuri, cum e pentru tine?

Plină de viată. Maastricht deși e un oraș mic și da, la un moment dat devine plictisitor să stai aici, nu l-aș schimba pentru nimic în lume. Datorită acestui oraș am reușit să întâlnesc așa multe persoane și am creat anumite prietenii care sper să dureze mult de acum încolo. De obicei, după ore, ies cu prietenii mei de la cursuri și mergem la cafea sau ne plimbăm prin magazine pentru a ne relaxa când facultatea ne solicită foarte tare. În weekend, de obicei, mai ales acum că s-au ridicat restricțiile, încep petrecerile și se deschid cluburile. În mijlocul examenelor, nu am timp de mers, dar în rest, mergem la petreceri și ne distrăm cât putem. Am avut săptămâni în care m-am dus în Germania, la o prietenă de a mea, pentru că a fost super aproape, sau în Belgia. Nu am mers încă în Franța, dar mai am timp. În fiecare zi, ceva nou te așteaptă.

Hai să ne întoarcem la momentul în care ai aplicat la acest program. Cum a decurs procesul pentru tine?

Procesul de aplicare a fost în regulă, aș putea zice. Am avut noroc de consiliera mea, Ioana, care m-a ajutat mereu când am avut nevoie. Având și bacul, au fost momente super stresante în care mă gândeam uneori dacă ar trebui să mai continui și să îmi mai bat capul și cu aplicația pentru facultate, dar am reușit să trec peste toate acele momente negre din viața mea și mă bucur că acum sunt aici. Etapele care mi s-au părut cele mai provocatoare au fost exact când am terminat aplicația, când am trimis-o și când am primit răspunsul (după câteva săptămâni). După ce am primit răspunsul, a fost momentul când mi-am dat seama că eu chiar plec într-o altă țară, singură, fără nicio persoană pe care să o cunosc în Olanda sau în Maastricht.

Cum a fost să lucrezi cu Ioana?

Îi datorez totul Ioanei. Datorită ei am putut să fiu liniștită pentru că m-a ajutat în tot acest proces de aplicare, mai ales fiindcă am ales să aplic la două facultăți, procesele erau puțin diferite și am avut mult mai mult de muncă.

Crezi că au fost elemente ale profilului tău care ţi-au dat un avantaj în procesul de aplicare?

Presupun că ceea ce m-a ajutat cel mai tare, au fost activitățile extracuriculare, realizările academice, ambiția și dedicarea care s-au evidențiat în scrisoarea de motivație.

Ce sfaturi sau recomandări ai, din experiența de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice la Maastricht sau pentru studii în străinătate?

Pentru toți cei care iau în calcul să studieze la Maastricht, vă recomand să aplicați, dar trebuie să vă decideți bine. Faceți liste pro și contra legate de studiile aici și nu în altă parte. Pot să vă spun că dacă alegeți Maastricht, nu o să regretați.

Pentru toți cei care iau în calcul să studieze în afară: urmați-vă visul! Indiferent de prietenii pe care îi lăsați în urmă, de familie sau rude, cel mai important este să vă puneți pe voi în prim plan. Și mie mi-a fost foarte greu și chiar mă gândeam dacă să dau la București sau să continui cu aplicația în străinătate. Acum însă, când mă uit la deciziile pe care le-am luat, nu regret nicio secundă. Nu pot să vă dau sfaturi sau recomandări pentru că fiecare experiență într-o țară străină diferă de la persoană la persoană, însă pentru mine a fost cea mai bună decizie din toți cei 20 de ani ai mei să vin aici.

Mai mult, pot să vă mai spun să vă gândiți la ceea ce vă doriți cel mai mult și unde vă vizualizați cel mai bine. Puteți să vă gândiți la studiile în străinătate din două perspective: prima, să vă gândiți că studiați într-o altă țară, vorbind mereu în engleză, fiind departe de familie, prieteni și fără nimeni lângă voi care să vă ajute când aveți nevoie, că nu prea aveți persoane de aceeași naționalitate cu voi cu care să vorbiți și că prețurile sunt mult mai mari sau puteți să vă gândiți că vă petreceți una dintre cele mai importante etape ale vieții, într-o altă țară care are alte resurse, alt sistem educațional și care vă oferă o șansă nouă de a vă descoperi pe voi și ceea ce vreți să faceți mai departe. În această țară puteți să întâlniți diferite persoane care pot să vă deschidă atât de multe uși, să vă faceți prieteni și puteți călători mai mult în vară să vă vizitați unii pe ceilalți. Totul depinde de voi, dar vă garantez că nu o să regretați dacă aplicați aici sau în general, într-o țară străină. E cu totul o altă lume și o altă experiență care poate fi benefică pentru viitorul vostru.

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

1 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook