Interviu cu Daria Geczi, studentă la Amsterdam Fashion Institute

Daria Geczi e studentă la Amsterdam Fashion Institute, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO

Să începem cu câteva detalii despre programul pe care îl urmezi.

Sunt studentă în cadrul universității AUAS (Amsterdam University of Applied Sciences), la facultatea AMFI (Amsterdam Fashion Institute), pe profilul de International Fashion & Design. Programul se desfășoară pe parcursul a patru ani, primul an fiind, așa cum îl numesc ei, Foundation Year. În primul semestru, cursurile sunt o combinație de management, branding si design, iar al doilea semestru se concentrează pe specializarea aleasă.

Ce te-a făcut sa te îndrepți spre Olanda ca destinație de studiu?

În timpul liceului, am știut că vreau să studiez în altă țară, mai ales pentru că voiam să studiez moda, iar la noi în țară programele nu sunt de un nivel înalt. Când eram în clasa a 11-a, am participat la un curs de modă, de trei zile, în cadrul unei facultăți de artă (WDKA, Willem de Kooning Academie) din Rotterdam, Olanda. Mi-a plăcut foarte mult modalitatea de predare, faptul că facultatea avea multe resurse de care te puteai folosi și am văzut că nu se poate compara cu ce este în momentul de față la facultățile de artă din țară.

Și cum ai ales Amsterdam Fashion Institute?

Inițial, am vrut să aplic atât în Olanda, cât și în Anglia. Pentru Olanda am avut trei opțiuni: AMFI (Amsterdam Fashion Institute), ArtEZ (University of Arts, Arnhem) și WDKA (Willem de Kooning Academie, Rotterdam), iar pentru Anglia m-am decis în final să aplic doar la CSM (Central Saint Martins) pentru Foundation Year. Am fost la Open Day la toate facultățile din Olanda, și mi-am dat seama că AMFI mi s-ar potrivi cel mai bine și că este o facultate care, așa cum au descris-o ei, „prepares you for the real fashion world”. Am fost acceptată atât la ArtEZ, cât și la AMFI, iar pentru că amândouă sunt ca și ranking pe multiple site-uri mult mai bine cotate în lumea modei decât WDKA, am renunțat să particip la procesul lor de selecție. Atât AMFI cât și ArtEZ sunt în top 50 facultăți de modă din lume, dar sunt foarte diferite: AMFI este o școală de modă, iar ArtEZ o școală de arte. Am ales AMFI pentru că este o școală care se bazează pe lumea modei în prezent, vor să pregătească oameni care să influențeze lumea modei și să fie pregătiți pentru orice job din industrie.

Cum a decurs procesul de aplicare pentru tine?

Deadline-ul pentru AMFI este ca în Anglia, în luna ianuarie, și asta înseamnă că trebuie să încarci mai multe documente la ei pe platforma, cum ar fi CV, scrisoare de recomandare, scrisoare motivațională și acte (pașaport etc.). După acesta primă etapă, am primit un e-mail cu o invitație pentru Assesment Day și detalii despre ce ar trebui să pregătesc pentru această zi. În ziua examinării, trebuia să am portofoliul și un assignment dat de ei. Assigmentul consistă într-un cuvânt dat de ei (eu am avut cuvântul rib, coastă) care este conceptul pe care trebuie să îl folosești la crearea unui book care îndeplinește mai multe cerințe cerute; pe lângă acest book, trebuie să creezi un obiect pe respectiva temă. Ziua examinării decurge în felul următor: book-ul și obiectul sunt lăsate într-o sală de clasă și analizate de o comisie timp de o oră; după ce te duci și le recuperezi, te prezinți atât cu ele, cât și cu portofoliul, la interviu, iar ultimul pas este un text grilă din cultura generală privind arta și moda. Pentru fiecare dintre cele 3 probe, primești un scor între 0 și 100, iar după aceea se face o medie.

Procesul este lung si solicitant, dar în final, când primești rezultatele, merită pe deplin, iar toate lucrările pentru această facultate te ajuta să te dezvolți și să ai o bază înainte de a începe programul.

Și cum a fost colaborarea cu UNIVERSALIO pe parcursul procesului?

Consilierul meu m-a ajutat foarte mult să înțeleg ce am de făcut și mi-a structurat foarte clar toți pașii pe care a trebuit să îi urmez. Am învățat felul în care trebuie să arate un CV profesional și o scrisoare bună de intenție. Ceea ce a fost un ajutor enorm a fost interviul pregătitor oferit de UNIVERSALIO, pentru că m-a pregătit psihic pentru ce a urmat și mi-am dat seama ce aș putea să fac mai bine.

Dar crezi că au fost elemente ale profilului tău care ţi-au dat un avantaj în procesul de aplicare?

În cadrul liceului am urmat profilul de științe ale naturii, dar, pe lângă asta, am participat la un curs de trei ani în cadrul școlii populare de arte din Brașov. Acel curs m-a ajutat din anumite puncte de vedere, dar nu ar fi fost de ajuns pentru a intra la o facultate bună de modă și, chiar dacă aș fi fost acceptată, nu cred că aș fi avut baza necesară pentru a studia în cadrul universității. La începutul clasei a 12-a, am urmat cursuri de design vestimentar cu Ioana Avram. Acolo mi-am pregătit portofoliul și, în doar câteva luni, am progresat extraordinar de mult, cât să fiu acceptată la facultăți la care procesul de selecție este unul foarte riguros.

Și acum, cum ţi se pare viața de student la AMFI?

Noi, studenții, avem o vorbă: ”There is no life besides AMFI, AMFI is your life”. Este foarte mult de muncă într-un timp foarte scurt și numai cei care sunt într-adevăr pasionați și le place ceea ce fac rezistă. Cursurile sunt interesante, cu foarte multe informații; în funcție de proiect pot fi extrem de clare sau foarte vagi. De multe ori, poți să fii confuz pentru că nu înțelegi ce trebuie să faci, dar în final trebuie să te bazezi pe intuiția ta. Uneori este greu să încerci să mulțumești atât profesorul, cât și pe tine însăți, și va trebui să faci compromisuri.

Și viața de zi cu zi în Amsterdam?

Amsterdam este un oraș plin de turiști 24/7. Mereu este ceva de făcut, nu prea ai cum să te plictisești. La început este puțin mai dificil, până te obișnuiești cu sistemele lor, dar după o lună deja știi cum funcționează totul. Toți prietenii mei sunt de diferite naționalități, și este foarte interesant. Costurile de trai sunt destul de mari, având în vedere că este capitala Olandei, dar oricum mai ieftin decât în Anglia. Viața de student este plină de aventuri, mereu poți să vizitezi și să descoperi ceva nou.

Ce sfaturi sau recomandări ai, din experiența de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice pentru studii în străinătate?

Du-te la Open Day, pentru că doar așa îți vei da seama ce ți se potrivește și ce nu; eu, de exemplu, mi-aș fi dorit foarte mult să studiez în Viena, dar după ce am fost și am văzut facultatea, mi-am dat seama că programul lor nu mi-ar fi plăcut de loc.

Ia în calcul toate costurile care vor trebui acoperite (cazare, mâncare, transport, facultate) înainte de a face o alegere.

Documentează-te foarte bine despre facultate ca să fii sigur că este ceea ce îți dorești.

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
PPCA Error: Due to Facebook API changes it is no longer possible to display a feed from a Facebook Page you are not an admin of. The Facebook feed below is not using a valid Access Token for this Facebook page and so has stopped updating.

2 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook