Interviu cu Daria Mociran, studentă la Hotelschool The Hague

Daria Mociran urmează un program de Hospitality Management, în Olanda, la Hotelschool The Hague, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO.

Cum ai ales Hotelschool The Hague şi programul de Hospitality Management?

Programul de Hospitality Management m-a atras pentru că îmi oferă oportunitatea de a călători chiar din timpul facultății și îmbină atât de bine partea practică cu cea teoretică. Am ales Hotelschool The Hague deoarece, în acest moment, se află pe locul 4 în lume în rândul facultăților de hospitality, fiind totodată la un preț accesibil. Pe lângă acest lucru, cele două internshipuri îmi oferă oportunitatea să călătoresc, să îmi fac conexiuni și să mă dezvolt pe plan personal. Eu am mai aplicat la American Hotel Academy din Brașov, și la NHL Stenden University și la Breda University of Applied Sciences în Olanda. Am fost acceptată la toate, dar Hotelschool The Hague a fost mereu prima mea opțiune, în primul rând pentru că voiam să plec din țară pentru a urma această facultate și, în al doilea rând, pentru că facultatea dispune de toate resursele necesare pentru a asigura studenților un viitor în această industrie după terminarea facultății.

Ai menționat posibilitate de a face două internshipuri. Ne mai poți spune câteva detalii despre programul de Hospitality Management?

Programul de Hospitality Management oferit de Hotelschool The Hague este unul adaptat situațiilor cu care te confrunți zilnic în această industrie, oferindu-ți totodată libertatea de a-ți folosi creativitatea și ingeniozitatea. Partea teoretică se îmbină pe parcursul celor patru ani cu cea practică și ajungi până la finalul facultății ajungi să cunoști toate departamentele unui hotel și cum funcționează aceastea, dar și să descoperi cum să pui bazele unui business. În partea teoretică a programului se studiază management, contabilitate, resurse umane, statistică și multe altele. Toate aceste domenii sunt aplicate pe industria ospitalieră și sunt abordate prin example din viața reală pentru o mai bună înțelegere. Totodată, studenții au ocazia să cunoască fiecare departament al unui hotel prin semestrele de practică din primul și al doilea an. Pe parcursul acestor semestre studenții lucrează în hotelul și în bucătăria facultății, la standardele unui hotel de 5 stele.

Ne poți explica cum e structurat acest program?

Programul este structurat pe parcursul a patru ani, incluzând două internshipuri, la sfârșitul primului și celui de al patrulea an. Fiecare an este divizat în patru semestre a câte zece săptămâni, iar la finalul fiecărui semestru sunt două săptămâni de examene. În primul an, studenții au un semestru de practică care se desfășoară în hotelul facultății.

Cursurile și profesorii cum sunt?

Pe parcursul primului an, am fost plăcut impresionată de cursuri pentru că sunt foarte interactive și toate informațiile pe care le primești pot fi aplicate în viață reală. Am avut multe proiecte care necesită foarte mult research și, din punctul meu de vedere, acest lucru este de foarte multe ori mult mai solicitant decât să înveți pe de rost anumite informații. În același timp, acest lucru te dezvoltă ca persoană mult mai mult și te învață cum să te descurci prin puterile tale.

Profesorii sunt foarte deschiși la minte și dispuși să te ajute oricând ai nevoie. M-a impresionat faptul că aceștia au o pasiune foarte mare pentru domeniul de ospitalitate și acest lucru se observă în modul în care predau.

Știm că în primul an la acest program e nevoie să locuiești într-o cazare pusă la dispoziție de facultate. Cum a fost să locuiești la Skotel?

Pentru mine perioada în care am locuit la Skotel a fost superbă. Nu pot să mint, sunt și foarte multe părți proaste, dar cred că acestea sunt umbrite de cele pozitive. După părerea mea, fiecare student de la Hotelschool The Hague are o experiență diferită în Skotel. În primul rand, Skotel-ul din Amsterdam este diferit de cel din Haga. Eu am stat în cel din Amsterdam, unde ai o cameră pe care o împarți cu un olandez, de regulă, dacă ești internațional. Baia este în cameră, iar bucătăria este pe hol. Eu pot spune că această perioadă a fost foarte frumoasă pentru mine, pentru că după câteva luni am avut șansa de a mă muta în cameră cu o prietenă foarte bună. Experiența de a sta în cameră cu o studentă olandeză a fost chiar decentă, doar că, după părerea mea, există anumite diferențe culturale peste care este greu să treci. În afară de acest aspect, viața la cămin este super și aș recomanda-o oricărui student.

Cum e viața de zi cu zi în Amsterdam pentru tine, dincolo de cursuri?

Amsterdam reprezintă deja casa mea. În acest moment, locuiesc într-un apartament cu încă două fete care îmi sunt și prietene apropiate. Din cauza pandemiei, nu am reușit să mă bucur de oraș chiar atât de mult, dar am ajuns să îmi formez o rutină și să mă bucur de timpul petrecut cu prietenii mei. Deși foarte multă lume, mai ales părinții copiilor care vor să studieze în Olanda, are o reticență în ceea ce privește Amsterdamul, pot să spun că eu mă simt în siguranță aici și că a devenit orașul meu de suflet.

Ne-ai spus de posibilitatea de face un internship chiar din primul an. Ne poți da câteva detalii despre internshipul pe care îl urmezi?

Pentru internshipul meu, eu am ales să rămân în Amsterdam, în special din cauza pandemiei. A fost o perioadă foarte grea pentru industria ospitalieră, așa că studenții au întâmpinat dificultăți în a-și găsi un internship. Deși am rămas în Amsterdam și nu am avut șansa să locuiesc în altă țară pentru șase luni, sunt foarte mândră de decizia pe care am luat-o. În acest moment lucrez la Sofitel Legend The Grand Amsterdam, un hotel de 5 stele, pe poziția de housekeeping supervisor. În cadrul acestui internship, studenții au oportunitatea de a pleca oriunde în lume, lucrând la front office, housekeeping supervision sau în food service. Pentru cel de al doilea internship poți să lucrezi pe un post de management (de exemplu în sales & marketing, events planning, etc.).

Hai să ne întoarcem la procesul de aplicare. Cum a decurs acesta pentru tine?

Procesul de aplicare la Hotelschool The Hague este destul de complex. În primă instanță, ai nevoie de un dosar care să conțină CV-ul, adeverința cu notele din liceu, certificatul de engleză, scrisoarea de intenție și, opțional, scrisoarea de recomandare. Acest dosar este foarte important deoarece este primul criteriu de selecție, așa că aș recomanda oricărui candidat să depună efortul necesar în pregătirea acestuia. După ce îți trimiți dosarul, poți fi chemat la selection day. Această probă se desfășoară pe parcursul unei zile și include un interviu, o probă de grup, un test de matematică și un test din câteva articole pe care cei de la facultate le trimit cu câteva săptămâni înainte. Eu am avut acestă admitere acum un an, în Amsterdam. Date fiind circumstanțele, admiterea se desfășoară acum online și anumite lucruri ar putea fi diferite. Consider că procesul de aplicare a fost în unele părți dificil deoarece cei de la facultate au avut tendința să fie vagi cu privire la anumite elemente de care ai nevoie. În afară de acest aspect, totul a mers foarte bine, mai ales la selection day unde oamenii sunt foarte prietenoși și deschiși. 

Cum a fost să lucrezi cu Aniela?

Aniela m-a ajutat cu scrisoarea de intenție, cu CV-ul și cu pregătirea pentru interviu. A avut o contribuție foarte mare în procesul meu de aplicare și, cu ajutorul ei, am reușit să trec prin acea perioadă fără prea mult stres sau emoții. Aniela m-a ținut la curent cu toate termenele limită și mi-a dat unele indicații foarte utile. Deși eu am fost prima persoană pe care Aniela a ajutat-o cu procesul de aplicare la Hotelschool The Hague, nu a ezitat niciodată să caute cât mai multe informații în alte părți dacă ceva era neclar. 

Crezi că au fost elemente ale profilului tău care ţi-au dat un avantaj în procesul de aplicare?

În momentul în care eu am aplicat la Hotelschool nu aveam aproape deloc experiență în acest domeniu. Am lucrat doar câteva luni ca ospătar la un restaurant, dar în afară de această experiență, CV-ul meu nu conținea activități legate de domeniul ospitalității. Cel mai important lucru pe care l-am văzut și pe parcursul primului an, este să știi cum să te vinzi în timpul interviului. Dacă ai reușit acest lucru și, mai mult decât atât, te mulezi pe tipul de personalitate pe care ei îl caută, totul este în regulă. În același timp, este indicat să folosești orice voluntariat sau job în avantajul tău și să legi toate competențele dobândite în urma acestor experiențe de domeniul ospitalier. 

Ce sfaturi sau recomandări ai, din experiența de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice pentru studii în străinătate?

Eu aș recomanda oricărui student să aplice la studii în străinătate pentru că te formează ca om mai mult decât orice altceva. Să trăiești singur, fără părinții tăi aproape de tine, te maturizează și te ajută să te descurci singur. În același timp, este dificil să nu mai ai confortul de acasă, dar eu personal prefer să am libertatea și responsabilitatea de a trăi singură.

Sfatul meu este să fii sigur(ă) de decizia de a pleca în străinătate pentru că este una foarte importantă. De asemenea, sprijinul părinților a fost foarte important pentru mine, atât pe plan material, cât și psihologic. Înainte de a aplica la o facultate, consider că trebuie să înțelegi foarte bine ce oportunități ai după terminarea acesteia și să îți iei un timp pentru a reflecta dacă asta este ceea ce îți dorești. Din punctul meu de vedere, această etapă necesită un research îndelungat, în care să citești site-ul facultății și să vorbești cu oameni din străinătatea care pot să îți prezinte atât părțile bune, cât și cele mai puțin bune.

Mult succes!

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

1 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook