Interviu cu Diana Pușcașu, absolventă a IAE Montpellier

Diana este absolventă a masterului de International Business Engineering de la IAE Montpellier, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO. Aceasta este cea de a doua parte a interviului acordat de Diana. Pentru prima parte legată de procesul de admitere și nu numai, accesați acest link.

În primul interviu pe care ni l-ai acordat, ne povesteai despre faptul că în anul al doilea de master urma să participi la un program de exchange. Poți să ne povestești despre această experiență?

Într-adevăr, pe parcursul masterului de doi ani din cadrul IAE Montpellier, în primul semestru din anul al doilea, puteam să facem un exchange. Acest schimb nu e obligatoriu însă, puteam rămâne și la Montpellier cu alți studenți Erasmus. Eu am ales universitatea parteneră Lehman City College of New York City din SUA, alături de un coleg de facultate din Montpellier. Universitatea din Franța a plătit taxa de școlarizare pentru acest semestru și ne-a oferit un ajutor pe lună pentru acest exchange. Pe parcursul acestui exchange, mi-am ales cursurile doar marțea și joia, aceste zile fiind pline de cursuri de business, pentru ca în celelalte zile să pot profita la maxim de New York. Am obținut note bune, iar învățământul din SUA a fost diferit de cel din Franța și a fost fain să pot vedea acest lucru. Această experiență a fost genială; am putut să lucrez și de câteva ori pentru a mă întreține, să aplaud un show pe Broadway, să cunosc multă lume și am învățat să mă descurc singură.

De asemenea, ne-ai spus despre un internship pe care trebuia să îl faci în anul al doilea. Poți să ne povestești puțin și despre acesta?

După experiența de la New York, m-am întors pentru două luni de cursuri în Montpellier; apoi anul al doilea se încheia cu un internship obligatoriu de 6 luni. Am găsit un internship în Luxembourg la compania Ferrero ca și Training Analyst. M-am mutat în Luxembourg și am lucrat în sediul Ferrero organizând traininguri interne pentru angajații Ferrero de peste tot din lume, atât fizic, cât și online. Mi-a plăcut foarte mult. Aș fi putut rămâne acolo având în vedere că mi-au oferit această posibilitate, însă eu am vrut să plec să mă plimb în Asia pentru o perioadă.

Te-a ajutat universitatea să îți găsești acest internship?

Universitatea ne-a trimis multe oferte și ne-a ajutat și pe pagina lor de Careers să găsim internship, însă eu am găsit separat aplicând pur și simplu online. Nu pot să spun că a fost ușor, dar toți colegii din anul meu de master au găsit un internship, așadar imposibil nu a fost.

Cum ai descrie experința ta la masterul de la IAE Montpellier acum că ai o perspectivă completă?

Mie mi-a plăcut foarte mult acest master. Profesorii sunt diverși, fiind atât de naționalitate franceză, cât și din alte țări, majoritatea lucrând și în alte părți în același timp, ca de exemplu în alte Business Schools sau corporații. În plus, este super internațional. În promoția mea au fost 40% francezi și 60% studenți din toate colțurile lumii. Acum, după program, pot spune că am rămas buni prieteni și toți colegii mei au ajuns destul de bine, lucrând peste tot prin lume. Alt motiv pentru care mi-a plăcut mult programul este pentru că te inițiază în lumea muncii, obligându-te să faci două internshipuri, dar și pentru că ai posibilitatea și flexibilitatea să pleci un semestru în altă țară. It doesn’t get more international.

Ce faci în prezent?

În prezent lucrez în Paris, din august 2020, ca și Carrier Account Manager la Shippeo. Firma este un lider european care oferă vizibilitate în timp real firmelor mari precum Carrefour, Leroy Merlin și Coca Cola asupra comenzilor de transport. Rolul meu este de a conecta firmele mari de transport cu clienții noștri. Lucrez în limba engleză, dar și în franceză, spaniolă și chiar și în română. Îmi place mult ceea ce fac și nu aș pleca din Franța pentru că au sistem super fain de educație, sănătate, avantaje salariale și așa mai departe.

Cum crezi că te-a ajutat experiența de a studia în străinătate pe plan personal și profesional?

Lucrez într-un mediu internațional și nu aș fi putut să mă adaptez atât de repede dacă nu aș fi profitat de experiențele oferite de acest master și dacă nu aș fi cunoscut atâția oameni. Nu am fost pregătită să plec din țară încă din anii de licență. Am făcut doar un semestru de Erasmus și atunci mi-am dat seama că nu există nimic mai frumos decât să pleci tu pe picioarele tale, să cunoști oameni, să înveți într-o altă limbă, să te descurci singur într-o altă țară, să călătorești și să te cunoști cu adevărat pe tine însuți.

Ce ai recomanda tinerilor care iau în calcul să studieze în Franța?

Să nu se sperie dacă nu știu franceză. Eu nu vorbeam atunci când am plecat, însă masterul meu a fost 100% în limba engleză. De asemenea, guvernul francez ajută mult studenții; 35% din chirie este plătită de stat chiar dacă este cămin, se oferă burse, reduceri peste tot. În plus, în anul al doilea de master am beneficiat și de o bursă socială. Eu nu aș fi aflat de toate aceste lucruri dacă nu era echipa UNIVERSALIO. Mă bucur mult că am studiat în Franța și aș vrea să îi încurajez pe toți să o facă! A, și educația în Franța este gratuită! Eu nu am plătit masterul meu; ei mi-au oferit mie burse. Recomand tuturor această experiență! Just do it!

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

1 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook