Interviu cu Dragoș Ștefan Oltean, student la École Nationale de l’Aviation Civile

Dragoș Ștefan Oltean este din 2016 masterand în Franța, la École Nationale de l’Aviation Civile (ENAC), unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO. 

Hai să începem cu câteva detalii despre programul pe care îl studiezi la ENAC.
Programul pentru care am optat este un Master of Science, denumit IATOM: International Air Transport Operations Management. Programa celor doi ani de studiu începe cu fixarea și îmbunătățirea cunoștiințelor tehnice dobândite în anii precedenți, introducând în paralel și progresiv elemente care variază de la economia transporturilor aeriene la operațiuni specifice aviației civile sau design aeroportuar. Cursurile se derulează interactiv, într-un ambient profesional și, mai presus de toate, se bazează pe seriozitate și constanță. Munca în echipă constituie de asemenea unul dintre elementele centrale. Cum, de multe ori, cadrele didactice sunt profesioniști care lucrează pentru companii din industrie sau aeroporturi, informația pe care aceștia o oferă studenților este mereu „la zi”. Examinarea – scrisă sau orală – se face pe tot parcursul anului, ceea ce implică un efort intelectual care trebuie foarte bine dozat și calculat.

Cum te-ai hotârât asupra Franţei ca destinație?
Nu pot spune că am ales în special Franța. Gândurile mele din perioada liceului erau inițial orientate către Regatul Unit. M-am decis însă să prioritizez această direcție în momentul în care m-am informat mai bine asupra acestui pol european al aeronauticii denumit Toulouse. Primele discuții le-am avut împreună cu un coleg de la Facultatea de Inginerie Aerospațială din București, alături de care ar fi urmat să fac acest pas. În septembrie, din păcate, m-am urcat în avion singur.

Şi ce te-a făcut să alegi ENAC şi programul IATOM? La ce alternative te uitai?
Încă din anul 3, realizasem că vreau să continui cu un program axat mai mult pe partea de management, operațiuni, reglementări aeronautice. Cum și părinții m-au îndemnat să arunc un ochi în afara granițelor și, de ce nu, poate și sistemul românesc de învățământ m-a „încurajat”, am început să mă informez asupra ofertelor de studiu din străinătate. Legat de ENAC, auzisem numai cuvinte de laudă. Chiar dacă printre primele programe trecute pe lista finală au fost cele de Air Transport Management din Anglia, dintre care îmi amintesc de Loughborough sau Cranfield, când am fost informat asupra acestui master la ENAC l-am trecut imediat ca opțiune principală.

Să vorbim un pic despre procesul de aplicare: Cum a decurs el? Au existat părţi mai dificile sau etape care au fost în mod special provocări pentru tine?
Procesul de aplicare nu a fost chiar cel mai ușor, de aceea pot spune că UNIVERSALIO mi-a facilitat cu mult drumul anevoios dintre intenție și fapt. Am obținut într-o lună diploma IELTS, dar era deja finalul lunii mai și clopoțelul pentru Franța suna pe 24 iunie. Scrisoare de motivație, CV, scrisori de recomandare, documente traduse și legalizate, acele zile au fost o agitație totală. La capitolul dificultăți pot menționa insistența pentru semnătura de pe una dintre scrisorile de recomandare, iar ca provocări aș cataloga elaborarea tuturor documentelor necesare, acest proces însemnând o premieră pentru mine.

Şi cum a fost să lucrezi cu consilierul tău, Alice? Care simţi că a fost contribuţia UNIVERSALIO şi a lui Alice în procesul ăsta?
Alice a fost exact omul de care aveam nevoie pentru a reuși să aplic sub acea presiune a timpului. Este cu adevărat o profesionistă în ceea ce face și a reușit să scoată ce a fost mai bun din mine pentru ca, în final, cu o zi înaintea deadline-ului, să pot trimite în Franța cea mai bună aplicație. Contribuția UNIVERSALIO a fost cu siguranță determinantă și, chiar dacă am avut plăcerea de a lucra doar cu Alice, sunt convins că ea reflectă în totalitate calitatea serviciilor oferite de acest grup.

În procesul de aplicare, crezi că au fost elemente ale profilului sau backgroundului tău care ţi-au dat un avantaj?
Dintre experiențele anterioare, probabil faptul că am efectuat stagii de practică în domeniu în fiecare vară, începând cu primul an de studii de licență, a constituit un avantaj în procesul de aplicare. Totodată, cred că am reușit să transmit prin scrisoarea de motivație un mesaj destul de puternic; prin urmare, textul redactat a avut pe deplin efectul scontat.

Cum e viaţa de student la ENAC? Cum sunt cursurile faţă de aşteptările tale? Şi cum ţi se pare viaţa de zi cu zi, dincolo de cursuri?
Viața de student este intr-o mare măsură diferită de cea trăită la București, deoarece seriozitatea solicitată de acest program de studiu implică alocarea unui procent considerabil din timpul liber activităților conexe părții didactice, precum întâlniri cu echipa de lucru pentru anumite proiecte sau efectiv documentarea suplimentară asupra subiectelor tratate în clasă.

Legat de cursuri, pot spune că îmi satisfac așteptările și reușesc să îmi aducă aportul de cunoștiințe pe care l-am căutat. Dincolo de toate acestea, sunt foarte bucuros că am timp liber și, ceea ce e și mai important, am cu cine să îl împart.

Am reușit să vizitez multe locuri fascinante, am învățat chiar și să gătesc, fac sport aproape zilnic, iar în weekendurile din perioadele mai puțin aglomerate mă bucur din plin de oportunitățile oferite de un oraș atât de viu precum Toulouse.

Şi, la nivel mai general, cum e viaţa în Franţa? Ai avut provocări legat de asta?
Poate prima provocare legată de Franța a fost bariera lingvistică. Cunoștiințele mele de franceză sunt în curs de dezvoltare, iar, din acest punct de vedere, discuțiile, spre exemplu cu cei de la compania de asigurări de sănătate sau de la bancă, au necesitat includerea unor nevinovate elemente de limbaj mimico-gestual. Într-un final, a ieșit totul bine. O altă chestiune care poate ridica probleme este faptul că a trăi aici înseamnă a avea de a face foarte des cu persoane provenind din diferite culturi și având obiceiuri îndepărtate de cele românești sau europene. Desigur că acesta este un lucru care poate aduce avantaje ulterior, însă a manageria anumite discuții sau situații poate reprezenta un efort suplimentar.

Pornind de la experienţa ta de până acum, ce sfaturi sau recomandări ai pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice la ENAC (sau, în general, pentru studii în străinătate)?
Un prim aspect nu ar fi un sfat, ci o motivație: încurajez orice tânăr care se gândește să facă această schimbare, să o facă. Îl încurajez pentru că o experiență de acest gen te șlefuiește ca om și te formează ca profesionist. Eu am ales să investesc în acest fel în mine cu gândul că într-o zi, mai apropiată sau nu, voi reveni acasă mai bun, mai motivat, mai pregătit. Și, până acum, am toate motivele să rămân optimist.

Vorbind strict de procesul de aplicare, este bine să se informeze și să demareze procedurile cu cel târziu 5-6 luni înainte de deadline, pentru a nu avea presiunea timpului cumulată cu munca pentru lucrarea de licență sau Bacalaureat. Să ia în calcul toate aspectele posibile, să își formeze imaginea de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă și implică această schimbare, iar apoi sa o defalce și să analizeze în detaliu fiecare amănunt. Nu în ultimul rând, i-aș spune să nu se lase descurajat de absolut niciun obstacol.

 

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

2 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook