Interviu cu Larisa Bularca, studentă la University of Groningen

Larisa Bularca urmează un program de International and European Law, la University of Groningen, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO.

Cum ai ales University of Groningen şi programul de International and European Law?

Pot spune că în cazul meu dreptul a fost încă de la o vârstă timpurie una dintre cele mai bune opțiuni pentru viitor. Pe parcursul timpului, când mintea mea a început să ia în calcul diferite variante și să le evalueze, am realizat că acesta este un domeniu care se potrivește cu personalitatea mea și care îmi pune în valoare competențele. Dorința de a studia în străinătate m-a călăuzit într-o anumită măsură spre a alege să studiez dreptul dintr-o perspectivă internațională. Consider că flexibilitatea și deschiderea față de noile oportunități are o mare importanță pentru mine. Am aplicat și la programele de European Law de la University of Maastricht, de Global Law de la University of Tilburg și de International and European Law de la The Hague University. Am fost acceptată la toate, iar după o perioadă de documentare și de analiză, am ales University of Groningen. Sunt mai mulți factori care au jucat un rol în această decizie, dar în principal se datorează poziției în topurile internaționale și conținutului programului, care se focusează atât pe drept european, cât și pe drept internațional.

Ne poți da nişte detalii despre programul de International and European Law?

Programul împlinește toate așteptările mele. Consider că are o structură bine fondată și că oferă o varietate mare de cursuri care să ne formeze o bază generală pe care să ne alegem specializările în viitor. Workload-ul a crescut treptat, însă modul de predare a făcut ca totul să vină de la sine, fără a reprezenta un șoc. Un lucru de care toți cei care se gândesc să aplice la acest program ar trebui să fie conștienți este că atitudinea olandeză în ceea ce privește procesul de învățare este de „do it yourself”. Acest lucru ne-a fost menționat încă de la prima sesiune de introducere și pot afirma că s-a demonstrat până acum. Prin urmare, accentul este pus pe munca individuală, lucru care se diferențiază de modul de predare din România. Din acest motiv, sunt de părere că programul necesită o implicare foarte activă și constantă din partea studenților. Examenele sunt o reprezentare a materiei parcurse la cursuri, astfel încât, în condițiile în care am participat la toate cursurile și seminarele, nu am întâmpinat nicio problemă în perioada de examene.

Cum ţi se pare viața de student la Groningen?

Viața de student în Groningen este o portretizare a tot ceea ce visam când eram un copil. Sunt extrem de norocoasă că programul mi se potrivește în totalitate. Învăț și merg la cursuri cu plăcere, iar profesionalismul profesorilor joacă un rol foarte important în acest aspect. Cursurile sunt foarte interesante și captivante, mai ales activitățile în echipă care sunt antrenante și contribuie la aprofundarea materiei. Profesorii sunt deschisi și răspund la orice întrebare, însă acest lucru presupune un nivel de curiozitate și implicare ridicat din partea studenților. Astfel, noi suntem cei care trebuie să venim cu neclarități și întrebări pentru care primim cu ușurință răspunsuri din partea profesorilor.

Dar viața de zi cu zi în Groningen, dincolo de cursuri?

Groningen este un oraș incredibil. Începând de la arhitectură, la cultură și continuând cu viața de student, totul este captivant. În acest oraș vei găsi o infinitate de biciclete și oameni care au un caracter deosebit, fiind foarte prietenoși și liniștiți. De fiecare dată când ies din casă sunt învăluită de un sentiment de căldură și împlinire. În comparație cu alte orașe, Groningen este destul de mic ca suprafață și, totodată, lipsit de atmosfera tumultoasă a marilor orașe.

Hai să ne întoarcem la momentul în care ai aplicat la acest program. Cum a decurs procesul pentru tine?

Procesul de aplicare a reprezentat factorul inițiator care m-a pus în mișcare pe acest traseu. Cred că nu ar fi putut decurge mai bine, iar de fiecare dată când reflectez la această perioadă, realizez că nu aș fi făcut nimic diferit. Deși poate că pentru unele persoane nu este o perioadă foarte agreabilă, eu m-am bucurat de fiecare etapă, de fiecare draft nou de CV sau de scrisoare de intenție pe care i l-am trimis Ioanei. Ținând cont de faptul că am avut convingerea și hotărârea de a studia în străinătate încă de la începutul liceului, nu am avut probleme în legătură cu alcătuirea dosarului. Aceasta a fost perioada în care am făcut câteva cursuri legate de domeniul ales, am citit diverse cărți, iar acești factori mi-au demonstrat cu certitudine alegerea corectă pe care am facut-o. Nu pot să clasific nicio etapă ca fiind în mod special dificilă. Scrisoarea de motivație a fost cea care a necesitat cea mai mare atenție și dedicare, însă în timp ce lucram la ea, am avut șansa de a introspecta și de a descoperi abilitățile mele compatibile cu dreptul. Cred că a fost o experiență revelatorie, care deși a fost o provocare, a constituit cea mai satisfăcătoare etapă.

Cum a fost să lucrezi cu Ioana?

Ioana a fost o piesă esențială în procesul meu de aplicare, un ghid pe care m-am bazat la fiecare pas. A fost un ajutor permanent, contribuind în continuu la dosarul meu. De asemenea, UNIVERSALIO mi-a deschis o gamă largă de opțiuni pentru facultate. Consiliera mea m-a ajutat să-mi mențin moralul sus în toate situațiile, fiind lângă mine în timp ce am devenit o persoană mai matură. Ioana m-a ajutat cu multe sfaturi, nu numai în legătură cu procesul de aplicare, dar și în legătură cu domeniul ales, dreptul. Mi-a recomandat diferite materiale care să mă ajute să-mi lărgesc cunoștiințele și care să mă ajute să-mi formez o idee cât mai clară și detaliată cu privire la specializarea pe care urma să o urmez.

Crezi că au fost elemente ale profilului tău care ţi-au dat un avantaj în procesul de aplicare?

În tranziția de la liceu la facultate am avut parte o schimbare de 180 de grade, de o verticalizare a ființei. Ținând cont de faptul că am absolvit un profil de matematică-informatică, alegerea de a urma dreptul ar putea părea pentru multe persoane atipică. Cu toate acestea, profilul pe care l-am urmat mi-a dezvoltat gândirea logică și critică, acestea fiind aptitudini de o mare importanță pentru un aplicant la drept. Simultan, pe parcursul liceului, am participat la multe concursuri și olimpiade în cadrul diferitor materii, am urmat cursuri despre justiție, etică și moralitate, și am participat la European Youth Parliament. Astfel, consider că am avut un background destul de larg și benefic pentru procesul de aplicare. Având în vedere lipsa unei materii concrete în liceu care să echivaleze cu programul de drept internațional, aș sfătui orice persoană care dorește să studieze în acest domeniu să încerce să-și adauge în dosar realizări din domenii variate.

Ce sfaturi sau recomandări ai, din experiența de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice la studii în străinătate?

Sfatul meu este să aibă curaj și încredere cu privire la schimbarea pozitivă adusă de această experiență, fiind o etapă fructuoasă în dezvoltarea lor personală. Un lucru de care oricine ar trebui să fie conștient este preconcepția despre studiul în străinătate. Modul de viață este mereu prezentat într-un mod atrăgător, însă  această reprezentare este lipsită de aspectele dificile, precum efortul psihic și ieșitul din zona de confort cu care se confruntă studenții internaționali. Viitorii studenți trebuie să realizeze că vor intra în contact cu abordări și culturi noi, și cu responsabilități care trebuie asumate. Pe de altă parte, universitatea este diferită în comparație cu sistemul românesc și oferă o multitudine de avantaje și oportunități de carieră. Prin urmare, i-aș sfătui pe toți viitorii aplicanți care își doresc cu adevărat această experiență excepțională să se documenteze, iar mai apoi să aplice cu încrederea că vor avea parte de dezvoltarea profesională și personală promise.

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

 

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

1 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook