Blogul UNIVERSALIO

Interviu cu Ramona – studentă la Computer Science, University of Edinburgh

Ramona Comănescu este studentă în anul I la Computer Science, la University of Edinburgh din Scoția. Ne-am gândit să o întrebăm cum e la universitate, acum că a terminat primul an de studii. Mai jos găsiți răspunsurile ei. 

Ce te-a motivat să aplici la University of Edinburgh? Cum ai ales programul la care ești?

University of Edinburgh a fost cea mai buna opțiune, luând în calcul atât aspectul financiar (taxele de școlarizare în Scoția fiind suportate de stat, iar costul de trai mai scăzut decât în Londra), cât și pe cel academic. Am ales să studiez Computer Science deoarece sunt pasionată de informatică, iar University of Edinburgh are un program foare bun în acest domeniu, fiind situată pelocul 12 în lume de către QS World University Rankings.

Cum a fost procesul de aplicare?

Am aplicat prin UCAS prin procesul normal pentru UK, personal statement și scrisoare de recomandare. Am primit apoi condition offer, cerându-mi-se medie peste 9 la bacalaureat și peste 9,5 la matematică și cealaltă materie de profil. Anul acesta am înțeles că au fost crescute condițiile de intrare la 9,5 general.

Cum te descurci într-un mediu total diferit de cel de acasă?

Prima luna a fost mai dificilă pentru că totul este necunoscut și diferit, însă într-un mod pozitiv. Comunitatea internațională este extraordinară: având colegi din întreaga lume, pot spune ca elevii internaționali sunt foarte primitori și dornici să cunoască alte culturi, fiind de asemenea cei care înțeleg cel mai bine cum este să fii departe de casă.

Cum te descurci cu banii? 

Momentan lucrez ca Resident Assistant în cadrul universității și sunt scutită de plata a 75% din cazare și masă, pretul întreg fiind de 5.800 lire/an. Am cheltuit în jur de 100 de lire pe cărți, iar ieșitul în oraș mă costa în jur de 30 lire/lună.

Cum este la cursuri? Cum te înțelegi cu colegii?

Unul dintre lucrurile distinctive este accentul pus pe studiul individual, orele de curs și tutorialele însumand doar 14ore/săptămână. Așadar, modul în care te organizezi și motivezi este foarte important. Comunitatea românilor este destul de mare și primitoare (mai ales la cursul pe care îl urmez), iar majoritatea colegilor sunt deschiși și dornici să învețe.

Cu ce crezi că te-a schimbat plecarea de acasă?

M-am schimbat destul de mult de când am plecat (în mod evident), fiind nevoită să mă descurc pe cont prorpiu. Cel mai important lucru este că știu „cum să învăț” exact ceea ce ma interesează și în mod eficient.

Cum arată o zi obișnuită pentru tine?

Dimineața fac de obicei readinguri sau teme, începând cursurile în jur de 10-11. Merg până în campusul central (stau la aproximativ 20 de minute de mers pe jos), unde am în medie 3-4 ore. Uneori am ferestre între cursuri, pe care le petrec la cafeneaua din campus, în bibliotecă sau laboratorul de informatică. În zilele libere urcăm pe dealul din apropiere sau ne plimbam prin parc, iar în perioada sesiunii petrecem destul de mult timp în bibliotecă, învățând în grupuri. De obicei, mă întorc acasă la ora 6, iar după cină (eu stau în catered accommodation) lucrez o oră dacă sunt de serviciu, petrec timp cu ceilalți rezidenți, iar apoi mă ocup de cursuri.

Ce îți dorești să faci mai departe?

Îmi doresc o poziție de Software Engineer, lucrând pentru o perioadă în UK.

Ce sfat ai avea pentru viitorii aplicanți?

Cel mai important sfat ar fi să nu vă temeți să aplicați la universitatea de vis, însă să fiți sinceri și să vă descrieți cât mai bine în eseul personal. De asemenea, fiți siguri atunci când vă alegeți un domeniu că este ceea ce vă place și nu este vorba de presiuni exterioare.

facebook

4 days ago

UNIVERSALIO

Italia poate fi o destinație de studiu foarte bună pentru studenții internaționali datorită unor motive precum posibilitatea de a studia în limba engleză, taxe de școlarizare relativ mici și oameni prietenoși care ajută în procesul de integrare. Urmărește povestea Nathaliei și poate te va inspira și pe tine să aplici la studii în această țară: ... See MoreSee Less

View on Facebook

5 days ago

UNIVERSALIO

Oportunitate, experiență și comunitate sunt câteva cuvinte care ar putea descrie studiile în Irlanda. Vizionează clipul de mai jos pentru a descoperi și alte motive pentru a studia în această țară: ... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

UNIVERSALIO

Primăvara a ajuns și la The University of Manchester:🌺 There are lots of lovely spots to sit down and relax on campus... as evidenced by Brandy the Frenchie! ... See MoreSee Less

View on Facebook