Blogul UNIVERSALIO

Interviu cu Timea Hajas, studentă la University of Aberdeen

Timea Hajas urmează un program de Film and Visual Culture la University of Aberdeen, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO.

Cum ai ales Scoția ca destinație de studiu?

Îmi doream dintotdeauna să studiez în străinătate, dar locația nu a fost mereu clară. Unchiul meu locuise doi ani în Scoția și auzisem doar cuvinte de laudă despre locul în sine și oamenii de acolo. Un alt factor a fost, bineînțeles, faptul că universitățile de aici sunt gratuite, cele din Anglia având costuri foarte mari.

Și alegerea de a merge în mod specific la University of Aberdeen?

Alternativele erau, în mare, toate din Scoția. Mă uitam la University of Edinburgh, Edinburgh Napier și University of Glasgow. Am ajuns să aplic și la University of Liverpool, oarecum pentru o siguranță, un plan B. Am ales, totuși, University of Aberdeen pentru modul de predare, pentru cursul în sine, pentru diversitate și pentru locație. Am văzut că ofereau tot ce îmi doream eu de la un film course și decizia nu a fost foarte greu de luat.

Cum a fost procesul de aplicare?

Procesul de aplicare, sincer, a fost destul de stresant. Cea mai dificilă etapă a fost scrierea unui personal statement. A fost o provocare să scriu despre toate etapele relevante pe care le-am parcurs până atunci în aproximativ 600 de cuvinte. S-au adunat foarte multe drafturi până să ajung la rezultatul dorit.

Cum ai lucrat cu Aniela și UNIVERSALIO?

Să lucrez cu Aniela a fost foarte drăguț. Era mereu înțelegătoare și îmi explica orice neclaritate, știa mereu când sunt deadline-urile și mă ajuta să mă pregătesc din timp, dar și avea răbdare cu mine. Feedback-ul pe care îl primeam de la ea era foarte concis, mai ales în privința eseului personal. Faptul că știam că e acolo să mă ajute oricând mă liniștea mult în toată perioada. Contribuția Anielei si a echipei UNIVERSALIO în procesul meu de aplicare a fost de mare ajutor din toate punctele de vedere.

Ce crezi că a contat pentru succesul aplicației tale?

Cred că participarea la multe olimpiade și concursuri au reprezentat un avantaj. Participasem la olimpiade de engleză și concursuri de poezie și cred că faptul că am avut un background care s-a bazat pe creație a fost foarte relevant pentru cursul meu.

Povesteşte-ne puţin despre programul de Film and Visual Culture.

Programul de Film and Visual Culture e unul puțin mai teoretic, care se bazează, în principiu, pe studiul imaginilor. Fiind compus din două părți, primul semestru este acordat cursului de Visual Culture. Aici ne sunt prezentate picturi celebre, unde totul constă în felul în care acestea sunt prezentate și privite. Am studiat ideea de Performance Art și am realizat și noi, în campus, un fel de spectacol artistic foarte interesant. Partea de Film se bazează pe arta cinematografică. Învățăm cum să analizăm elementele cinematografiei uitându-ne la foarte multe filme bune, cunoscute sau mai puțin cunoscute. Învățăm cum sunt realizate filmele, de la scrierea unui script până la tot conținutul producției în sine: lumini, sunet, editare și multe altele.

Cum e viața de student la University of Aberdeen?

Viața de student la University of Aberdeen e super. Știam că mă așteaptă ceva foarte bun și exact asta am găsit în campus. Pe lângă Film, am ales Sociologie, Filosofie și Engleză și sincer, toate se combină perfect și simt că sunt foarte relevante pentru ceea ce vreau să fac. Cursurile sunt incredibil de interesante, iar modul de predare e foarte interactiv și mai ales, foarte actual. Profesorii sunt foarte funny, open-minded și înțelegători. Primele examene păreau grele atunci când priveam cerințele, dar profesorii au reușit să facă totul de două ori mai simplu.

Și viața de zi cu zi în Aberdeen, dincolo de cursuri?

Dincolo de cursuri, viața de zi cu zi e foarte, foarte tare. Orașul în sine oferă foarte multe lucruri.  Marea e foarte aproape și de locuința mea și de facultate și iubesc să mă plimb pe plajă. În weekend merg des la mic-dejun, iar seara mă întâlnesc cu prietenii în oraș. Pub-urile și cafenele sunt atât de diverse încât ne e mereu greu să alegem unde să mergem. Aberdeen are parcuri foarte frumoase, clădiri din granit care arată foarte frumos, dar plimbatul pe plajă rămâne preferatul meu.

Ce sfaturi sau recomandări ai, din experiența de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice pentru studii în străinătate?

Go for it! Studiatul în străinătate, deși pare puțin scary, merită orice efort. Oportunitățile se găsesc peste tot. Eu, de exemplu, am avut ocazia de a întâlni unul dintre regizorii mei preferați la Uni of Aberdeen, când s-a organizat May Fest. Aici studenții contează cel mai mult, iar faptul că devii independent îți schimbă oarecum atitudinea. Deși procesul de aplicare e destul de stresant, se justifică. It all pays off.

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

facebook

1 day ago

UNIVERSALIO

Pentru a intra în atmosfera de la University of Amsterdam / Universiteit van Amsterdam, universitatea te invită să descoperi camerele unor studenți. Poți găsi mai multe exemple pe pagina lor de Facebook, iar dacă vrei să afli cum poți deveni și tu student la această universitate prestigioasă, nu ezita să ne scrii. ... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

UNIVERSALIO

Sciences Po e universitatea la care visezi să studiezi? Pe lângă programele excepționale și prestigiul instituției, această unversitate are și campusuri extraordinar de frumoase. Poți să le vizitezi și tu prin intermediul acestor tururi virtuale și să vezi că nu exagerăm când îți vorbim de frumusețea lor: ... See MoreSee Less

View on Facebook