Interviu cu Tina Băluță, studentă la University of Manchester

Tina Băluță e studentă în anul 2 la Biomedical Sciences la University of Manchester, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO.

Dă-ne câteva detalii despre programul pe care îl urmezi.

Programul de Biomedical Sciences combină foarte frumos teoria de la cursuri cu practica în laborator, pregătindu-te pe această cale să lucrezi în domenii de cercetare medicală precum patologie, fiziologie, hematologie, farmacologie, neuroștiință și multe altele. Spre exemplu, avem cursul de genetică unde ni se oferă informația teoretică, mergem în laborator, aplicăm ce am invățat într-un experiment real cum este izolarea propriului ADN din mostre de salivă. În laborator vedem ce implică acest proces, ce ustensile, tehnici practice și echipamente sunt necesare. Totodată ni se prezintă și aplicațiile unui astfel de experiment într-o posibilă carieră de forensic scientist sau clinical scientist, cum ar fi cazul aici.

Ce este interesant la programul de Biomedical Sciences, este că îți oferă o gamă foarte largă și variată de oportunități în ceea ce privește cariera pe care ți-o dorești. Poți continua să lucrezi în laborator, sau în afara lui, de la birou, să te specializezi într-un anumit domeniu clinic sau de cercetare sau să studiezi mai departe medicina.

Numele complet al programului e Biomedical Sciences with Industrial Experience, pentru că include un placement year. Cum funcționează anul ăsta de practică?

Anul în industrie/placementul te ajută enorm să te hotărăști în legatură cu ce vrei să faci mai departe, ce specializare să urmezi. De asemenea, iți va fi extrem de util după ce termini facultatea, în momentul în care vrei să te angajezi și în CV-ul tău va apărea că ai experiență în acest domeniu, că ai lucrat deja pentru un an într-o companie, ceea ce îți va crește șansele de angajare.

În anul 2, dacă ai terminat primul an cu note bune și fără restanțe, încep aplicațiile pentru anul în industrie (anul 3). Ofertele vin de la companii care sunt în parteneriat cu universitatea, iar acestea pot fi oriunde în lume, pe o durată de 9-12 luni, cu salariu sau fără. Fiecare ofertă de placement este diferită ca proces de aplicare, unele necesită doar CV și cover letter (care este ca o scrisoare de intenție), altele mai au în plus și un interviu, care poate să fie la telefon, pe Skype sau în persoană, dar sunt câteva care au un proces mai specific și implică o serie de teste online care să îți testeze aptitudinile și cunoștințele. Poți aplica la câte oferte și companii dorești, ba chiar îți poți aranja tu singur placementul la o companie care nu are un parteneriat cu universitatea; regula de bază este că prima ofertă la care ești acceptat, la aceea trebuie să mergi. Ofertele se trimit încă de la începutul anului și până în vară. În cadrul placementului fiecare trebuie să lucreze la un proiect de cercetare impus de companie. Doar așa este valabil și contribuie la nota finală a programului. Este un proces competitiv, pentru că nu concurezi numai cu colegi de la facultate, ci și cu alți studenți de la alte facultăți, dar în final, merită să muncești atât ca să îți păstrezi anul în industrie, să mergi să vezi cum e să lucrezi la o companie mare și să capeți experiență cum doar puțini au ocazia.

Dar cum ai ales Manchester şi programul de Biomedical Sciences?

În liceu am fost la profilul real Științe ale Naturii bilingv pentru că îmi plăceau biologia și chimia foarte mult și știam că vreau să urmez ceva care să le imbine pe amândouă. Nu eram sigură că medicina este pentru mine, dar m-am simțit în schimb foarte atrasă de acest domeniu, de Biomedical Sciences, ca și când mi s-ar fi potrivit la fix. Am început să caut programe de Biomedical Sciences/Biomedicine la universități din Anglia prin îndrumarea UNIVERSALIO și tot cu ajutorul lor am ajuns la ultimele 5 opțiuni, la care am și aplicat: Manchester, Brighton, Lancaster, Essex și Reading. Inițial, prima mea opțiune era Brighton, dar oferta de la Manchester a venit cu un interviu și, deși mi-a fost teama la inceput, faptul că am mers acolo și am văzut cum este m-a determinat ulterior să trec Manchester ca prima opțiune. Interviul a fost foarte relaxat, cu unul dintre actualii mei profesori, care m-a întrebat de ce vreau să vin aici, de ce vreau să studiez acest program și alte lucruri despre care am scris în eseul meu. După interviu, am avut un tur al facultății și al campusului făcut de doi studenți de la Biomedical Sciences, care ne-au povestit despre cursuri, laboratoare și cum este să fii student în Manchester. Campusul mi s-a părut extraordinar, ne-au dus într-o clădire în care holurile erau construite în așa fel încât să imite axonii unor neuroni. Biblioteca era imensă, iar laboratoarele erau foarte spațioase și foarte bine dotate. Imi aduc aminte că am făcut și un mic experiment de comportament al muștelor în diferite condiții de mediu și am primit fiecare câte un halat de laborator și ochelari. Eram complet uimită și fascinată de ceea ce se întampla, mai ales pentru că în 4 ani de liceu, chiar la profil de științe, nu ni s-a dat ocazia sa facem asta. Imediat ce am terminat interviul și turul campusului, i-am spus mamei foarte hotărâtă că Manchester este prima opțiune, că aici vreau să studiez, și așa a și fost până la urmă.

Și cum a decurs în rest procesul de aplicare?

Procesul de aplicare a fost puțin greu la început, în special până mi-am găsit cuvintele să încep scrisoarea de intenție, dar, după ce am făcut primul draft, UNIVERSALIO m-a îndrumat să obțin cea mai bună versiune și cea finală. Este puțin emoționantă și tensionată așteptarea răspunsurilor, dar trebuie să ai încredere în tine și în faptul că ai lucrat cu o echipă foarte bună, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

Cum ai lucrat cu Aniela, consilierul tău?

Tot sprijinul acordat de Aniela m-a ajutat să trec cu certitudine prin această experiență, care, normal, este una dificilă, dar sfaturile și îndrumarea ei au făcut ca acest proces să devină mai ușor și mai putin stresant. Nu s-a întâmplat vreodată să am nevoie de o părere sau un răspuns la vreo întrebare și Aniela să nu mă poată ajuta. A fost mereu acolo cu soluțiile.

Crezi că au fost elemente ale profilului tău care ţi-au dat un avantaj în procesul de aplicare?

Când am avut interviul, profesorul meu a fost impresionat de punctajul meu de la IELTS, ba chiar mi-a spus că, din punctul lui de vedere, ar fi studenți britanici care nu s-ar descurca la fel de bine dacă ar da acest examen. De asemenea, varietatea activităților extracurriculare cred că li s-a părut interesantă.

Cum e viața de student la University of Manchester? Cum sunt cursurile și profesorii?

Dacă Hogwarts este „the land of wizards”, atunci Manchester este cu siguranță „the land of students”. Cred că University of Manchester se implică foarte mult în a le asigura studenților condiții cât mai bune, diverse facilități și oportunități. Ca student aici la Manchester, exceptând cursurile și laboratoarele, nu ai cum să te plictisești vreodată. Mereu ai șansa să faci ceva nou, să încerci alte lucruri și cât mai multe activități care să îți dezvolte noi skilluri și abilități. Cursurile se desfășoară într-o manieră relaxată, profesorii la programul meu sunt foarte implicați și te ajută dacă ai nevoie de ceva, ba chiar te încurajează să le trimiți un mail dacă nu înțelegi ceva sau ai vreo problemă la materia lor. Pot să spun că este mult mai bine decăt mă așteptam.

Și viața de zi cu zi în Manchester, dincolo de cursuri?

Haotică, dar într-un sens bun.  Mereu e ceva de făcut, de văzut. Părăsești campusul ca să mergi în centrul orașului și parcă ai uitat că Manchester nu e numai un oraș cu studenți. Străzile sunt pline de oameni care merg fiecare încotro, autobuze și tramvaie care circulă nebunesc peste tot și foarte multe biciclete. Atmosfera din Manchester mi se pare că te încarcă cu și mai multă energie și te face să adimri și mai mult orașul cu tot ce are de oferit.

Ai vreun sfat pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice la Manchester (sau pentru studii în străinătate)?

Să aibă încredere și să fie ei însiși întotdeuna. Vor fi momente când va fi greu să te descurci singur și cu tot stresul, mai ales pentru că ești într-un mediu nou, departe de tot ce îți este cunoscut și vei simți că locul tău nu e aici, că poate nu ar fi trebuit să pleci, dar nu este deloc așa. Ai avut curajul să faci acest pas extraordinar, ești exact unde trebuie să fii și nu trebuie să te dai bătut. Ține minte: “If it were easy, everyone would do it.”

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

1 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook