Interviu cu Ovidiu Sabău, student la University of Edinburgh

Ovidiu Sabău studiază Artificial Intelligence & Computer Science la University of Edinburgh, unde a aplicat cu ajutorul UNIVERSALIO.

Ce te-a făcut să te îndrepți spre Scoția că destinație de studiu? Luai în calcul şi restul Marii Britanii sau doar Scoția?

Am ales Scoția pentru că au universități foarte bune, dar și pentru că guvernul scoțian subvenționează 100% din taxele de școlarizare. Asftel, economisesc 9.000 de lire pe an față de Marea Britanie. Totodată, este o țară foarte frumoasă, cu o cultură aparte care mi s-a părut foarte potrivită firii mele. Totuși, backupurile mele erau școli din Anglia.

Și cum ai ales Edinburgh şi programul de Artificial Intelligence & Computer Science?

Am ales Artificial Intelligence & Computer Science pentru că tot timpul am fost pasionat de matematică și informatică, iar inteligența artificială reprezintă practic o îmbinare a celor două. De asemenea, cred că este un domeniu cu un potențial imens și care se va dezvolta foarte mult în viitor.

Am ales Edinburgh pentru că programul lor este foarte bine cotat internațional iar taxele de școlarizare sunt acoperite de guvernul scoțian, dar alternativele includeau Imperial, UCL, King’s și Manchester.

Cum a decurs procesul de aplicare?

Procesul de aplicare a fost surprinzător de ușor. Aveam deja o idee destul de bună a facultăților la care voiam să aplic, astfel încât cea mai stresantă parte a fost să pregătesc aplicația pentru UCAS. În special scrisoarea de intenție, pentru că nu eram obișnuit din liceu nici să scriu în stilul pe care ei îl așteptau și nici să „mă vând” pe mine. Probabil asta a fost cea mai solicitantă perioadă, până când am dat „Send”. Apoi au urmat doar interviurile, la Imperial și la Manchester, care pot fi obositoare și solicită mult timp.

Ce anume din profilul tău crezi că a contat cel mai mult în proces?

Cred că cel mai important pentru ei este să vadă că ești pasionat de domeniul în care vrei să studiezi. Pe parcursul liceului am avut diverse mini-proiecte, spre exemplu am făcut o platformă online pentru revista liceului, dar am și participat la competiții, cum ar fi olimpiada de informatică. Un alt avantaj cred că a fost că am făcut un internship la o firmă de IT din București pe parcursul unei veri. De asemenea, am făcut un curs online despre Machine Learning oferit de Universitatea Stanford.

Cum simți că a contribuit Alice la proces?

Se poate întâmpla foarte ușor să te simți acaparat, e un proces laborios care până la urmă îți va decide de cele mai multe ori următorii patru ani din viață. Pot spune că lucrând cu Alice foarte mult stres a fost evitat. Am avut un anumit sentiment de certitudine pe parcursul întregului proces de aplicare, de la alegerea facultăților, la conceperea scrisorii de intenție și până la pregătirea pentru interviuri.

Dă-ne câteva detalii despre programul de Artificial Intelligence & Computer Science.

Primul an de studiu constă în cursuri mai mult introductive, astfel încât toți studenții să aibă o bază comună a cunoștințelor. Câteva exemple sunt Computation and Logic, Data and Analysis, Functional Programming sau Introduction to Linear Algebra. De asemenea, a trebuit să ne alegem câteva cursuri opționale. Ăsta este tiparul pentru toate bachelorurile oferite de School of Informatics din Edinburgh, iar din anul doi deja lucrurile devin mult mai specializate, în funcție de programul la care ești înscris.

Cum sunt cursurile și profesorii, faţă de aşteptările tale?

Pot spune că viața de student la Edinburgh este întocmai așa cum ți-o faci. Eu unul sunt foarte mulțumit de ce am experimentat până acum. Anul 1 este gândit să fie un mix bun între studiu și viața socială sau hobby-uri, e oarecum un „buffer” între liceu și facultate, menit să te ajute să te integrezi în noul mediu.

Am rămas impresionat că toate cursurile sunt actualizate și la orice noțiune teoretică se atașează și utilizări practice.

Cursurile sunt împărțite între lectures, tutorials și labs, dar aș spune că cele mai importante sunt cele din urmă, fiind pus un mare accent pe munca individuală. Referitor la profesori, am fost impresionat de cât de apropiați sunt de studenți, poți merge oricând în biroul unui profesor și să îi pui o întrebare referitoarea o temă sau un lecture.

Cum e viața de zi cu zi în Scoţia, dincolo de cursuri?

Pot să vorbesc doar de Edinburgh și este important să menționez că îl consider un oraș foarte diferit de restul Scoției. Viața în Edinburgh este mult mai liniștită față de viața unui mare oraș cum este Londra sau Bucureștiul, iar asta se simte la fiecare aspect al zilei. Dacă vrei să mergi la facultate sau la un pub să te întâlnești cu prietenii, nu trebuie să schimbi cinci mijloace de transport, ci doar mergi pe jos 20 de minute. De asemenea, fiind și un oraș turistic, oamenii sunt relaxați și prietenoși.  Consider că este calea de mijloc perfectă între o metropolă aglomerată și un oraș mic universitar, oferind “the best of both worlds”.

Ce sfaturi sau recomandări ai pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice la Edinburgh (sau în străinătate, în general)?

Celor care aplică la Edinburgh le-aș recomanda să aplice la unul dintre căminele catered, fiindcă toate casele sunt în același campus și au o cantină pe care o împart. Oferă un sentiment de comunitate pe care nu îl experimentezi altcumva. Celor care aplică oriunde în străinătate le-aș recomanda să încerce cât mai multe lucruri noi. Cu siguranță or să existe diferite cluburi pentru diverse activități și consider că este o cale grozavă să îți descoperi o nouă pasiune și să întâlnești oameni noi.

 

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

2 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook