Interviu cu Alexandra Costea, studentă la Vrije Universiteit Amsterdam

Alexandra Costea urmează un program de Biomedical Sciences la Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam), unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO.

Cum ai ales Vrije Universiteit Amsterdam şi programul de Biomedical Sciences?

Am pornit pe acest drum cu intenția de a studia medicină în Groningen, nu Biomedical Sciences. Așadar, răspunsul meu la această întrebare este unul foarte simplu: nu am fost acceptată la University of Groningen și opțiunile mele au rămas Maastricht University, Vrije Universiteit Amsterdam sau University of Groningen (programul de Biomedical Engineering). Din aceste opțiuni, am decis să studiez Biomedical Sciences la Vrije Universiteit Amsterdam, chiar dacă nu știam în totalitate ce presupune acest program.

Ne poți da nişte detalii despre programul de Biomedical Sciences?

Așa cum am menționat anterior, când am aplicat la acest program nu știam la ce să mă aștept, ci știam doar că e în strânsă legătură cu medicina. Apoi, am aflat că Biomedical Sciences e un program destul de versatil în oportunitățile pe care le oferă după absolvire. De la Neurosciences la Public Health, acest profil explorează o multitudine de ramuri din domeniul medical. Diferența între științe biomedicale și medicină este, în mare, faptul că științele biomedicale explorează noi modalități de dezvoltare a domeniului medical, la nivel molecular sau celular.

Structura materiei diferă în funcție de curs, dar principiul de bază rămâne același și avem cursuri, seminari și laboratoare. Orice seminar are grijă să cuprindă esențialul dintr-un curs, iar cu analiza critică a informației de la seminar, se poate intra cu mare încredere în laborator. Câteva dintre materiile studiate în primul an sunt Genetică, Biochimie, Histologie, Microbiologie și Biologia evoluției umane. Atât la cursuri, cât și la examene, este mult mai important să înțelegem logica din spatele unei informații, decât să reținem informația în sine.

Fiind un program de cercetare, curiozitatea este o virtute care poate face o diferență majoră între studenți. Odată ce ajungi să te întrebi „de ce?” și să nu iei informațiile „de-a gata”, vei vedea o evoluție exponențială.  

Cum ţi se pare viața de student la Vrije Universiteit Ansterdam?

Am răspuns de foarte multe ori la această întrebare și de fiecare dată o fac cu un pic de entuziasm în plus. În viața de student de la VU Amsterdam, nu există elementul stereotipului. Așa cum orice curs sau seminar are propriul farmec și bagaj de cunoștințe care trebuie asimilat, așa sunt și studenții, unici ca personalitate și mod de gândire. Profesorii sunt întotdeauna încântați să răspundă la întrebări, să îndrume sau să ofere ajutor, atât din punct de vedere academic, cât și personal. Studenții sunt încurajați să își exprime opinia prin modul interactiv în care se desfășoară seminarele și experimentele în laborator. Toate activitățile au ca scop principal înțelegerea în profunzime a materiei, dezvoltarea personală și dezvoltarea gândirii critice. Eu de exemplu sunt o fire timidă și înțeleg ce înseamnă presiunea „schimbării de peisaj”, dar VU Amsterdam face tot posibilul ca studenții să se simtă în largul lor și ca acasă.

Dar viața de zi cu zi în Amsterdam, dincolo de cursuri, cum e pentru tine?

În principiu, timpul liber îl petrec împreună cu prietenii mei apropiați. Consider că cel mai mare privilegiu al studiilor în străinătate este ocazia de a îmbrățișa multiculturalismul, printre oameni de aproximativ aceeași vârstă cu tine. Situația epidemiologică a limitat destul de mult variantele de socializare în afara campusului, dar Amsterdam oferă varii oportunități de a-ți petrece timpul liber, chiar dacă nu se încadrează neapărat în ceea ce își imaginează oamenii ca fiind „viața de student în Amsterdam”. Bineînțeles, activitățile noastre se învârt în jurul unor cafenele, baruri, librării, cluburi și săli de sport, dar, momentan, în limitele posibilităților. Totuși, o activitate pe care pandemia nu a putut-o afecta este ocazionalul picnic din Vondelpark (întotdeauna o alegere bună, atât timp cât nu plouă). În afara universului universității, aria de socializare se poate întinde și mai mult, vizitând prieteni sau foști colegi de liceu din alte orașe precum Rotterdam, Utrecht sau The Hague. Cât despre Amsterdam în sine, este un oraș superb, de la fațadele clădirilor, până la sufletele ce îl populează. Sper ca fiecare student să viziteze măcar o dată Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Anne Frank Huis,  Rembrandt Huis, iar biblioteca OBA este locul perfect pentru studiu în afara campusului.

Hai să întoarcem la momentul în care ai aplicat la studii în străinătate. Cum a decurs procesul pentru tine?

Această parte nu a reprezentat o problemă. Am fost îndrumată de consilier la fiecare pas, de la organizarea documentelor în dosar, până la apăsarea butonului de send pe site-ul universității. Probabil cea mai mare provocare a fost să îmi surprind ultimii patru ani de viață în două pagini de CV și să analizez activitățile mele. În final, am avut un portofoliu pe care am fost mândră să îl trimit pe meleaguri străine, iar din punctul meu de vedere, acesta este un element crucial în procesul de aplicare.

Cum a fost să lucrezi cu Aniela?

După cum am specificat în răspunsul anterior, am fost îndrumată la fiecare pas din procesul de aplicare. La început, conceptul de studii în străinătate era foarte vag pentru mine, iar UNIVERSALIO a fost acea plasă de siguranță care mi-a oferit susținerea și consilierea necesară pentru a parcurge tot procesul. Deși latura birocratică este indispensabilă într-un asemenea context, consider că cel mai mare ajutor a fost feedback-ul primit pe plan personal. Întocmirea primului CV nu este chiar o activitate ușor de îndeplinit. Am avut emoții când am trimis primul draft, dar acestea au dispărut în momentul în care am primit răspunsul de la Aniela: un document, mai mult cu scris roșu decât cu negru, dar cu toate sugestiile de care aveam nevoie pentru a-l îmbunătăți semnificativ. Desigur, comunicarea mea cu Aniela a fost una foarte bună pe tot parcursul colaborării, dar consider că acest moment surprinde esența a ceea ce vreau să trasmit și sper că încurajează viitorii aplicanți să aibă încredere deplină în consilierii educaționali.

Crezi că au fost elemente ale profilului tău care ţi-au dat un avantaj în procesul de aplicare?

Din păcate, nu pot să privesc acest aspect din punct de vedere obiectiv deoarece nu am primit argumente în favoarea deciziei de a fi acceptată. Nu pot spune dacă m-au acceptat pentru că i-a impresionat o anumită fărâmă de succes din viața mea de elev sau pur și simplu am îndeplinit condițiile standard de elegibilitate. Cel mai important însă, din punctul meu de vedere, este ceea ce faci odată ce începi studiile. „Adevărata admitere” o reprezintă primul an de facultate, un filtru de o acuratețe incontestabilă.

Acum pe final de interviu, ce sfaturi sau recomandări ai, din experiența de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice la VU Amsterdam?

Ce aș vrea să transmit este că există un singur lucru pe care majoritatea studenților din primul an îl au în comun: toată lumea începe de la zero. Eu aveam convingerea că restul studenților vor fi mult mai pregătiți decât mine, deși acum realizez cât de absurd era acest gând. Cum ar putea un elev, de oriunde ar fi el, care tocmai a terminat liceul, să fie mai pregătit decât tine? Nu cumva te încadrezi și tu în aceeași categorie de elevi? Bineînteles, există și excepții de la această „regulă”, dar ideea principală rămâne aceeași. Dacă te gândești să aplici la Biomedical Sciences și ai dubii în legătură cu aptitudinile tale, sau te gândești că nu ai face față, permite-mi să-ți spun adevărul, sub formă de încurajare: nu este așa. Poți. Dacă îți dorești să știi „de ce?”, jumătate din efortul necesar pentru a înțelege materii precum Genetică, Biochimie și Microbiologie este deja îndeplinit. Sper să ne vedem la evenimente marca Gyrinus natans. Succes!

Și pe final îți mai las o încurajare:

“What matters is to live everything. Live the questions for now. Perhaps then you will gradually, without noticing it, live your way into the answer.” – Rainer Maria Rilke

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

2 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook