Interviu cu Alexandra Tudor, studentă la University of Amsterdam

Alexandra Tudor e studentă la University of Amsterdam (UvA), la programul de Media and Culture, pentru care a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO.

Cum ai ales să studiezi în Olanda?

Sincer, întâmplarea. Inițial nu aveam în plan Olanda ca destinație de studiu și eram îndreptată în special spre Anglia. Cred că din cauza împrumutului de studiu necesar pentru învățământul britanic, am vrut să aleg o destinație mai sigură din punctul ăsta de vedere și mi-am schimbat opțiunile. Pe lângă asta, cred că de la început rezonam mai mult cu mentalitatea olandeză și cu stilul lor de viață foarte relaxat și open-minded. Asta m-a atras cel mai mult.

Și decizia de a te îndrepta spre UvA și spre programul de Media and Culture?

Din toate opțiunile pe care le luăm în considerare în Olanda (Groningen, Haga, Rotterdam), cel mai mult îmi doream să merg în Amsterdam, așa că m-am îndreptat automat spre UvA, fiind cea mai populară universitate din oraș. Nu eram sigură legat de ce voiam să aleg ca profil de studiu, mă orientam în general spre jurnalism. După ce am găsit programul de Media and Culture mi-am dat seama că media e un subiect atât de larg, încât poate acoperi o mare parte din subiectele de care eram interesată (film, social media, comunicare).

Și cum e programul ăsta de studiu?

Ce pot spune sigur e că Media and Culture acoperă multe subiecte și aria de studiu este foarte largă. Cursurile ți se schimbă o dată la două luni și variază pe diferite teme, precum film, cultură digitală, media history, media pentru copii etc. UvA e o facultate de research, deci se bazează foarte mult pe studiul individual și texte academice, dar sunt incluse în program și o bună parte de proiecte practice în grupe de 4-5 persoane.   

Unele cursuri sunt mult mai teoretice decât mă așteptam, asta e singura diferență pe care am sesizat-o. În rest, viața de student la Media and Culture e destul de lejeră dacă știi cum să te organizezi. Avem multe deadline-uri și proiecte, dar e posibil să te organizezi în așa fel încât să ai timp suficient să le termini pentru a-ți rămâne și timp liber. Profesorii pe care i-am avut până acum au fost foarte deschiși și interesanți. Totul e explicat detaliat și cu multă răbdare, iar feedback-ul pe care îl primești pentru proiecte a fost mereu util.

Cum a fost pentru tine procesul de aplicare?

Procesul meu de aplicare a fost unul destul de tumultuos, dar asta în special pentru că am fost eu indecisă. Inițial am aplicat în Anglia și am trecut prin tot procesul de aplicare cu UCAS, iar apoi mi-am schimbat planurile și m-am decis pentru Olanda. Asta a fost partea dificilă, dar doar din cauza mea. Procesul în sine nu mi s-a părut greu, dacă începi din timp și o iei ușor cu realizarea unui Personal Statement și toate celelalte documente necesare, trece repede.

Și lucrul cu Ami și UNIVERSALIO?

Genial! Cred că pentru mine Ami a fost cel mai bun study adviser pe care puteam să îl am. Ne-am înțeles foarte bine încă de la început și m-am simțit constant foarte apropiată de ea, știind că a fost mereu acolo să îmi răspundă la toate întrebările și nelămuririle pe care le aveam. Am simțit mereu că depune efort și pasiune în toată munca pe care am făcut-o împreună. Chiar și atunci când am decis să renunț la Anglia pentru Olanda, a fost extrem de supportive, deși mai aveam doar câteva zile să pregătim aplicația până la deadline. Am apreciat constant suportul și ajutorul ei, era uman imposibil să nu îl iau în considerare. Aveam chiar și „gluma” noastră pe care o scriam la sfârșitul fiecărui mail. Hugs, Ami!

Ce crezi că a contat în succesul aplicației tale?

Faptul că scrisul e una dintre pasiunile mele mi-a dat un avantaj destul de mare. A fost destul de natural pentru mine să scriu un Personal Statement, chiar m-am bucurat de proces. Pe lângă asta, experiențele extracuriculare pe care le-am avut în liceu m-au ajutat mult în procesul de aplicare.

Cum e viața de zi cu zi în Amsterdam, dincolo de cursuri?

Plină! Simt că Amsterdam e un oraș în care se întâmplă constant ceva. Poți găsi evenimente de tot felul, de la storytelling, stand-up comedy și seri de poezie, până la cursuri de yoga, voluntariate și petreceri. Chiar dacă orașul e mic, simt că e plin de viață și agitație, lucru care, personal, îmi place mult. Pe lângă asta, mediul e extrem de internațional, atât în oraș, cât și la facultate. Am cunoscut persoane de peste tot din lume, din țări ca Iran, China, Noua Zeelandă, India etc. Pare că toate lumea s-a adunat aici. Să nu mai zic de studenții europeni. În grupul meu de prieteni, nimeni nu e din aceeași țară, lucru fascinant pentru mine.

Și ce ai sfătui pe cineva care începe să se gândească să studieze în străinătate?

Doar să o facă dacă are ocazia! Și să se bucure de experiență cât de mult posibil! Experiența procesului de aplicare și experiența internațională pe care o va avea ulterior. Realist vorbind, cred că e important să îți iei în calcul așteptările pentru studiul în străinătate și să faci mult research pentru a găsi ceva potrivit preferințelor tale (atât academice, cât și legate de viață de student).

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

2 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook