Blogul UNIVERSALIO

Interviu cu Roxana Crețu, studentă la University of Leeds

Roxana Crețu studiază la University of Leeds, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO.

Dă-ne pentru început câteva detalii despre programul pe care îl studiezi.

Sunt studentă la Drept, în anul doi. Cursul, LLB Law, are 3 ani și se axează pe studiul sistemului legal englez, iar în fiecare an învăț tot ce ține de legile existente în anumite domenii – Criminal Law, Contract Law, Constitutional Law etc.

Cum ai ales Leeds şi programul de drept? Care erau alternativele la care te uitai şi cum ai decis să studiezi acolo?

Mi-am dorit de la începutul liceului să studiez în UK și am început să mă interesez care sunt posibilitățile, cele mai bune facultăți pentru drept și ce cer acestea. Luând în considerare rezultatele de la IELTS și faptul că am încercat să evit cât se poate orășele foarte mari și aglomerate, în special Londra, am aplicat la University of Leeds, University of Kent, Reading University, Salford University și de asemenea University of Portsmouth. Am încercat să aleg ceva cât mai bine clasat, cu feedback bun de la studenți, și totuși fără examene sau interviuri pentru admitere.

Am ales University of Leeds pentru că este în primele 15 în UK pentru drept, orașul este mare și îmi oferă oportunități și am fost de asemenea sfătuită că zona este una potrivită pentru studenți.   

Procesul de aplicare cum a decurs pentru tine?

Pentru mine a fost destul de stresant în prima parte, deoarece am aplicat destul de târziu și a trebuit să fac tot ce trebuia foarte repede și eficient. Cea mai mare provocare a fost eseul, deoarece a trebuit să scriu despre multe aspecte în foarte puține cuvinte. Restul (scrisoarea de recomandare, IELTS-ul, profilul de UCAS și nota de la bacalaureat) au fost relativ ușor de obținut, pentru că mi-am împărțit timpul în mod egal.

Cum au contribuit Aniela, consilierul tău, și UNIVERSALIO la proces?

Așa cum spuneam, prima parte a procesului de aplicare a fost stresantă și Aniela a fost cea care m-a ajutat să trec peste asta. Fără ea, nu aș fi știut să mă organizez, să îmi fac eseul sau să știu cum să continui. A fost foarte răbdătoare, a avut timp să mă sfătuiască, chiar dacă erau perioade în care o sunam zilnic, și mereu mă încuraja. Fără ea și UNIVERSALIO, procesul de aplicare ar fi fost foarte complicat.

Crezi că au fost elemente ale backgroundului tău care ţi-au dat un avantaj în proces?

Cred că ceea ce a făcut diferența au fost activitățile extracuriculare și hobby-urile mele. Au pus în evidență personalitatea și pasiunile mele, iar pentru englezi asta este cel mai important, pentru că ei sunt interesați întâi de om, și abia apoi de rezultatele academice.

Cum e viața de student la Leeds? Cum ți se par cursurile și profesorii?

Am fost uimită în mod plăcut de tot ce ține de Anglia și de facultatea în Leeds. În primul an, a fost destul de greu să mă acomodez din cauza dorului de casă, dar profesorii, mentorul personal oferit de facultate și serviciile oferite de aceasta prin intermediul uniunii și a societăților e inimaginabil. Sunt foarte atenți, drăguți, profesorii îți sunt prieteni și niciodată superiori, nu tratează pe nimeni diferit și nu există examene în care să se dea ce nu s-a predat.

Sunt foarte multe oportunități, doar timp trebuie să ai. Mentalitatea este diferită și te obliga să te cunoști mai bine și să te dezvolți.

Și viața de zi cu zi în Leeds, dincolo de cursuri?

A fost greu să îmi fac prieteni, în ciuda așteptărilor mele. La început, te simți cumva prea diferită și engleza pare la început o barieră. Dar, odată ce treci peste asta, te poți bucura de mall-uri, muzee, cluburi și alte locuri minunate. E perfect faptul că centrul are foarte multe atracții și, cu toate că orașul e foarte mare, niciodată nu călătorești prea mult pentru că în centru există tot ce ai nevoie și viața de noapte e grozavă.

Ce sfaturi sau recomandări ai, din experiența de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice la Leeds (sau pentru studii în străinătate)?

Viața la facultate e minunată dar toți spun doar partea frumoasă: petreceri și individualism. Cu toate acestea, o să fie foarte greu să te adaptezi, pentru că dorul de casă o să existe la început; puteți profita de toate societățile și serviciile de mental health fără timiditate. Există multe responsabilități pe lângă petreceri și prieteni. Trebuie să știi să te organizezi pentru a putea învăța, a întreține o casă și a te distra.

Nu vreau să spun că nu e frumos, este grozav, dar sfatul meu este să nu avem așteptări la o lume roz. Tot ce trebuie să înțelegeți este că orice început e greu, dar eu personal în momentul de față iubesc să fiu individuală și nu doresc să mă întorc în țară și asta spune multe de la sine.

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException
Code: 190
Subcode: 460
Please refer to our Error Message Reference.