Interviu cu Teodora Ştirbăț, studentă la Leiden University

Teodora Știrbăț a fost elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, iar acum urmează un program de International Studies la campusul din Haga al Leiden University (unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO). 

Ce te-a făcut să te indrepți spre Olanda ca destinație de studiu?
Sincer, am ales Olanda pentru reputația de țară deschisă studenților de pretutindeni. Ușor, toate așteptările se adeveresc! De exemplu, procesul de obținere a unei cărți de credit pentru studenți durează câteva minute și necesită un număr minim de acte. În același mod, închirierea unui apartament sau obținerea utilităților pentru acestea se realizează cu un minim de efort și stres, instituțiile venind în întâmpinarea studenților internaționali.

Cum ai ales Leiden University şi acel program de studiu?
Întotdeauna m-am orientat către studiul diplomației și al relațiilor internaționale, având în vedere că au fost pasiunile mele în liceu. Astfel, programul a fost ușor de găsit și, în căutarea facultății, am optat pentru cea mai populară facultate – Leiden fiind în topul universităților din Olanda.

Aveai și alternative la care te uitai? Cum ai luat decizia finală pentru Leiden University?
Alternativa în acea perioadă era studiul în România, la Universitatea din București, Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene. Decizia finală a fost momentul când am realizat că prefer să accept provocarea de a ieși din zonă de confort și de a studia într-o țara străină.

Cum a decurs procesul de aplicare? Au existat părţi mai dificile sau etape care au fost în mod special provocări pentru tine?
Procesul a fost lejer, dar susținut, perfect pentru volumul de muncă din clasa a 12-a. Nu am fost depășită de volumul de informații sau de muncă, mulțumită consilierii. Cu toate acestea, un obstacol semnificativ a fost descoperirea calităților și aptitudinilor și cum pot fi ele promovate într-un CV sau scrisoare de intenție.

Și cum ai depășit obstacolul ăsta?
O metodă de a depăși acest impas a fost reflectarea asupra experiențelor (atât academice, cât și informale), pentru a realiza cu ce am rămas de pe urma acestora. În privința aranjării acestora într-un CV, exercițiul scris este cheia succesului.

Cum a fost să lucrezi cu consilierul tău, Silvana? Care simți că a fost contribuţia UNIVERSALIO şi a Silvanei în procesul ăsta?
Experiența a fost incredibil de folositoare. Am apreciat enorm întâlnirile cu Silvana care se caracterizau prin muncă în echipă și organizare, astfel nu m-am simțit niciodată pierdută. Mai mult decât atât, alături de Silvana am descoperit cum să îmi promovez calitățile în scris, lucru care mă va ajuta cu siguranță în contextele academice din viitor.

Crezi că sunt elemente ale backgroundului tău care ţi-au dat un avantaj în procesul de aplicare?
Unul dintre cele mai semnificative elemente cred că a fost experiența în public speaking, fapt ce dovedește implicarea, dar și abilitatea de a-ți organiza ideile într-un discurs.

Cum ţi se pare viaţa de student la Leiden University?
Viața de student este minunată, fiind în Haga, un oraș extrem de organizat în privința transportului și instituțiilor. Mai mult, am norocul de a beneficia de o clădire ‘proaspăt’ construită, foarte similară cu universitățile din filme! Cursurile sunt organizate și apreciez că toate informațiile sunt la îndemână, însă volumul de muncă este mai mic decât mă așteptam. În privința aceasta, îți rămâne timp de activitățile organizate de Leiden precum cursuri de debate, fotografie sau gătit.

Ce sfaturi sau recomandări ai, din experienţa de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice la Leiden University?
Multe încurajări! Leiden University este un mediu perfect pentru studiu și distracție în același timp! Să vă așteptați la o comunitate cu adevărat internațională!

 

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

Interesat de consilierea personalizată UNIVERSALIO?

Universalio Contact Form - site nou

  • Should be Empty:

facebook

1 years ago

UNIVERSALIO
🏅Cauți un program de master prestigios în domeniul afacerilor? ESSEC Business School e o variantă excelentă. Programele oferite de această instituție sunt extrem de bine cotate în clasamentele internaționale pe business. ... See MoreSee Less
View on Facebook